Wintergroene planten: zo blijft jouw tuin het hele jaar door groen

wintergroene planten

De struggle: welke planten moet ik kiezen om ook tijdens de winter van mijn tuin te kunnen genieten en het ‘gluren van de buren’ te voorkomen?
De oplossing: wintergroene of groenblijvende planten. Ze zorgen het hele jaar door voor privacy en maken van jouw tuin een wintertuin om van te dromen.

De klassieke wintergroene planten: klimop & buxus

Wist je dat… in 9 op 10 Vlaamse tuinen buxus terug te vinden is?

Soms hoef je het dus niet te ver gaan zoeken. Door zijn kleine blaadjes en ronde vormen is de buxus makkelijk te snoeien in allerlei vormen en geeft deze plant meteen structuur en karakter aan je tuin. Houdt bij deze plant wel de buxusmot in de gaten!

Een andere klassieker: klimop. Kies bijvoorbeeld voor een groenblijvende haag uit klimop, die als het ware een groene muur vormt voor je tuin. Gluurders maken geen schijn van kans! Ook kleine klimopplantjes vormen een mooi, groen accent voor op je tuintafel in de winter.

Het hele jaar door bloemen

Hou je van de lente en de vele bloesems? Dan is de kerstroos iets voor jou. Zowel als onderdeel van een border of plantenbak, als los in een bloempot op het terras fleurt deze groenblijvende plant jouw tuin op. De kleur? Die kies je helemaal zelf.

kerstroos

Kleur bekennen

Wintergroene planten? Deze kleuren doen je wintertuin óók stralen.

“Groenblijvende planten zijn niet altijd groen.” Een stevig, contradictorisch statement, maar niets dan de waarheid. Sommige planten zijn dan misschien niet echt groen, maar behouden wel hun blad en kleur in de winter.

  • Eucalyptus. Deze boom is grijsgroen van kleur en matcht perfect met een besneeuwde wintertuin en andere groene winterplanten.
  • Zuurbes. De zuurbes staat ook bekend als rood juweel. Zijn blaadjes zijn immers roodgroen en geven je tuin een instant kerstsfeer in de winter.
  • Hulst. Hulst is met zijn geel omrande blad en rode besjes dé winterplant bij uitstek. Zo heb je meteen ook je kerstdecoratie in huis.

Combineren voor een perfecte mix

Jouw ideale tuin is natuurlijk de tuin die voldoet aan jouw wensen. Jij houdt misschien wel erg van privacy, maar vindt het gladde blad van klimop of rhododendron net iets te koel? Dan kan je nog steeds gaan voor een klassieke haag, zoals beuk, die zijn blad niet verliest. Combineer met een paar écht groene planten en jouw tuin zal deze winter stralen.

wintertuin
Het witte ijslaagje maakt dit winterplaatje compleet. Foto bij arnemaynard.com (Pinterest).

Wist je dat… er een verschil is tussen beukenhaag en haagbeuk? Haagbeuk verliest zijn blad in de winter, terwijl beukenhaag zijn bladeren wél behoudt, al blijven die niet groen, maar worden ze bruin. Een beukenhaag is dus ‘the best of both worlds’, inclusief privacy & mooie herfstkleuren.

16/10/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?