Deze 3 terras trends zijn hot op dit moment

gezellig verhoogd terras

Echt genieten van het mooie weer doe je natuurlijk buiten. Bij voorkeur in je eigen tuin, gezellig op een houten terras. Wil je een nieuw terras aanleggen of je bestaande terras vernieuwen ? Een terras van hout is een echte blikvanger en de ideale plek om samen te komen met vrienden en familie. Maar wat zijn de terras trends van dit moment: kies je bijvoorbeeld voor een hardhouten plank of toch voor naaldhout? Wil je een strak of dynamisch terras? En wat wordt er eigenlijk bedoeld met blinde montage? Wij verklappen onze tips voor de beste terrasplanken.

Hardhout vs. naaldhout

terrasplanken

Bij het leggen van een houten terras komen een aantal keuzes kijken. Laten we bijvoorbeeld beginnen met het verschil tussen hardhouten planken of planken van naaldhout.

Als je lang plezier wil hebben van je terras is het aan te raden om hardhouten planken te gebruiken. Deze houtsoorten zijn ten eerste heel duurzaam, zodat je terras met gemak 20 jaar kan blijven liggen. En hoe zit het met het onderhoudsgemak? Het onderhoud van een hardhouten terras beperkt zich tot het sporadisch borstelen van het terras.

Ook zijn deze planken zeer slijtvast, houden ze geen vocht vast en kennen ze bijna geen houtwerking. Dit in tegenstelling tot naaldhout dat een veel kortere levensduur heeft en ook meer onderhoud vergt. De enige uitzondering hierop is Siberisch Lariks, ook gekend als Europees hardhout.

Binnen het hardhout assortiment is er ook nog eens veel verschil. Er zijn eigenlijk twee hardhoutsoorten die op dit moment erg populair zijn. Ipé is een van de meest hoogwaardige houtsoorten op dit moment en zeer geschikt om een duurzaam terras mee aan te leggen. Bankirai is een tweede soort, die dan weer vooral opvalt door de prachtige kleur. Ook bankirai heeft zich in het verleden als bewezen als ideale terrasplank. Met beide houtsoorten kun je een heel strak terras aanleggen.

Ribbels of vlak geschaafd?

Naast het verschil in houtsoort, is er ook een verschil in afwerking: terrasplanken zijn namelijk te verkrijgen met verschillende profielen. Dat varieert van allerlei soorten groeven tot vlak geschaafd. Het idee bestaat dat planken met een ribbel minder glad zijn dan glad geschaafde planken, maar dit is niet waar. In die groeven blijft namelijk water en vuil staan. Laat dit nu net de perfecte voedingsbodem voor algen zijn en deze zorgen er uiteindelijk voor dat je terras even glad wordt.

Glad geschaafde planken hebben hier geen last van, wat ze steeds populairder maakt. Een gladde plank is echt één van de nieuwe terras trends. Door het vlakke oppervlakte blijft er namelijk bijna geen vuil of water op het terras staan en wat blijft liggen borstel je er zo af. Hierdoor blijft het terras doorlopend stroef en hoef je niet bang zijn om uit te glijden.

Terras trends: blinde montage

hongaarse punt als terras trends

Ook blinde montage behoort tot de terras trends van het moment. Bij het monteren van een terras worden meestal schroeven gebruikt om de planken vast te zetten, maar dit hoeft niet meer zo opvallend te zijn. Steeds meer mensen ontdekken montage met clips. Hierbij schroef je clips vast op de onderbalken en vervolgens schuif je de planken hier in. Doordat de zichtbare schroeven ontbreken krijgt je terras een enorm strakke uitstraling.

Daarnaast is het makkelijker en nog milieuvriendelijk ook. Je hoeft bovendien na een aantal jaar niet meer te zwoegen om je terras uit elkaar te halen, omdat de schroeven niet meer los te krijgen zijn. Het ontbreken van schroefgaten maakt het hergebruiken ook een stuk eenvoudiger, wat de levensduur van het hout dan weer verlengt.

Keuze terrasplanken

Om je nog verder op weg te helpen zetten we nog even de populairste terrasplanken op een rijtje.

  • Met Bankirai terrasplanken 2.8 x 19 cm maakt u een robuust en stijlvol terras.
  • Voor naaldhout liefhebbers zijn Siberisch Lariks planken 2.8 x 14.5 cm een aanrader.
  • Smalle Ipé planken 2.1 x 14.5 cm zijn erg geschikt voor bijzondere legpatronen, zoals Hongaarse punt.
  • Voor een terras met luxe uitstraling kiest u opvallende Mukulungu planken 2.5 x 19 cm.

Voor elke smaak is er dus wel een terrasplank te vinden. Tijd om te beginnen aan je eigen terras!

27/07/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?