Terrasverwarming: elegant elektrisch, gezellig gas of heerlijk hout?

terrasverwarming met gas

“Ga ik voor die stijlvolle zomerjurk of wordt het toch maar een warme lange broek?” “Zullen we buiten kunnen eten of zal ik toch maar binnen de tafel dekken?” Zomerse dilemma’s zonder duidelijk antwoord, denk je… tot je investeert in terrasverwarming! We zetten de verschillende opties op een rijtje.

Heerlijk hout

Ken je dat? Die authentieke, gerookte geur wanneer je een avond rond het vuur hebt gezeten? Heerlijk! Maar naast dat ‘echte’ heeft terrasverwarming op hout (lees: een open haard of vuurschaal) nog andere voordelen:

open haard op hout
De gezelligheid van hout is haast niet te evenaren. Bron: Pinterest.
  • Een vuurschaal zet je overal waar je maar wil: op het terras, in het midden van de tuin… Let enkel op met overkappingen, het moet immers veilig blijven.
  • Nostalgie troef! Gebruik het vuur meteen als BBQ of haal de prikkers & marshmallows boven. Dat is gegarandeerd scoren bij je gasten!
vuurschaal

Opgelet! Bij hout is veiligheid een risicofactor. Zorg voor de juiste omstandigheden zodat je je geen zorgen hoeft te maken.

Zie je jezelf hier al zitten tot in de late uurtjes? Foto bij welke.nl (Pinterest).

Elegant elektrisch

Houd je niet van hout? Dan is terrasverwarming op elektriciteit vast iets voor jou! Elegantie is maar één van de vele troeven die elektrische terrasverwarmers te bieden hebben:

  • Elektrische terrasverwarming past zich aan aan jou. De meeste toestellen hebben verschillende standen, zodat je niet meteen alles uit de kast moet halen, maar perfect kan doseren.
  • Onzichtbaar (of toch bijna). Terrasverwarming hoeft niet lelijk of opvallend aanwezig te zijn. Elektrische verwarmingselementen kan je makkelijk aan het plafond bevestigen en inwerken in een eventuele overkapping. Wist je dat er zelfs exemplaren op de markt zijn die er precies zo uitzien als gewone hanglampen?
  • Het nadeel? De prijs. Vooral op je energiefactuur zie je een verschil.
elektrische verwarmingslamp
Lamp of verwarmer? Wie ziet het verschil? Foto bij fonteyn.nl (Pinterest).

Let op: zorg dat de verwarming is aangesloten op een circuit met voldoende capaciteit. De verwarmingselementen verbruiken veel & zouden wel eens voor een stroompanne kunnen zorgen.

Gezellig gas

The best of both worlds? Dat is gas! Kies je voor verwarming op gas, dan heb je de voordelen van elektriciteit & hout, all-in-one!

Er zijn tal van gashaarden op de markt die er net zo uitzien als de versies met hout en dus dezelfde graad van gezelligheid behalen. De alom bekende ‘paddenstoelen’ verplaats je ook heel eenvoudig doorheen de hele tuin. Daarnaast kan je ook de verwarming op gas perfect sturen naar jouw noden & wensen: te warm? Dan schroef je wat terug!

gashaard
Ook gezellig, toch? Foto bij aanleggenterras.nl (Pinterest).

Good to know: Wat de aankoopprijs betreft liggen de 3 opties dicht bij elkaar. Hoe luxueuzer je wil gaan, hoe duurder, maar dat geldt zowel voor hout, elektriciteit als gas.

10/06/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?