Hartverwarmende open haarden

open haard

De markt van de open haarden is zo verschillend als de vlammetjes die op het brandende hout dansen. Wij helpen je alvast op weg om de geschikte haard te vinden die je interieur nog gezelliger maakt.

Klassieke houthaard

houthaardTerwijl je kijkt naar de flikkerende lichtjes hoor je het hout zachtjes knisperen. De klassieke houthaard bestaat al eeuwen, maar is nog nooit zo hip geweest als nu. Bij het kiezen van de juiste houthaard moet je eerst bepalen of je een open of een gesloten haard wilt. Een open haard straalt meer warmte uit, terwijl een gesloten haard de rook en geur beperkt en het geluid van het brandende hout dempt.

Als je voor een houthaard kiest, moet je wel rekening houden met verschillende factoren. Eerst en vooral moet je het brandhout langer dan 15 maanden laten drogen. Je hebt dus een volwaardige opslagplaats nodig. Ook de keuze van het hout is belangrijk. Je kiest het best voor een voorraad traag brandend loofhout omdat dt lang brandt en weinig vonken en rook produceert.

Pellets vormen een alternatief voor de gewone houtblokken. Deze geperste blokjes houtafval zorgen voor een goede verdeling van de energie en zijn goedkoop. Als je echter een allround beleving wilt kies je beter niet voor pellets. Pelletkachels missen de grilligheid en het geknisper van een gewone houthaard.

Elektrische haard

Wil je het uitzicht en geluid van een haard zonder de nadelen van de complexe aansluitingen en het lastige onderhoud? Dan is de elektrische haard dé haard voor je! De elektrische haard steek je gewoon in het stopcontact waarna je kunt genieten van instant gezelligheid. De ervaring is niet hetzelfde als met een echte houthaard, maar je moet je geen zorgen maken om roet, geurtjes of de ventilatie.

Gashaard

open haardWarmte en gezelligheid zonder poespas zijn de troeven van de gashaard. Daarenboven is het onderhoud een fluitje van een cent. Voor je je neerploft voor een prachtige gashaard, moet je door een lastig installatieproces. Deze haard heeft namelijk twee aansluitingen nodig. Ten eerste is er de aanzuig- en afvoerinstallatie voor de lucht, via de schoorsteen of door een buitenmuur. Ten tweede heb je een gasaansluiting nodig. Deze leiding brengt de nodige verbouwingswerken met zich mee.

Bio-ethanol haard

bio ethanol haardDe benjamin onder de open haarden is de bio-ethanol haard. Bio-ethanol haarden maken een steile opmars omdat ze een heel gecontroleerde vlam produceren en beschikbaar zijn in allerlei modellen, tot tafelmodellen toe. Je hebt geen rookkanaal nodig, wat eveneens een voordeel is. Een nadeel is dat het vuur minder gezellig en onvoorspelbaar is dan een gewone open haard. Ideaal in een minimalistisch interieur, maar dus niet in een landelijke woning.

 

09/03/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?