Wonen op een woonboot: in 1-2-3 van boot naar echte thuis

Wonen op een woonboot: in 1-2-3 van boot naar echte thuis

Wonen op een woonboot is al langer een populaire woonvorm in Nederland. Ook in België zijn woonboten aan een echte opmars bezig. En dat verbaast ons niets: je zit op een rustig plekje in het midden van de stad, je geniet van privacy en de natuur en je wordt helemaal één met de zee en rivieren. Maar zo'n woonboot heeft vaak ook lage plafonds en lange kamers. Hoe richt je die in godsnaam in?! Geen zorgen: Homeproved to the rescue!

Woonboot of woonhuis: op dezelfde manier inrichten (of net niet?)

Of de ligplaats van je woning nu in het drukke Antwerpen of eerder in rustiger vaarwater ligt, de stijl ervan, die kies je helemaal zelf. En het goede nieuws: op dat vlak heb je volledig dezelfde opties als bij een standaardinterieur! Of je voorkeuren nu liggen bij landelijk of modern, of je graag de invloeden van de zee in je interieur laat terugkomen of niet ... het kan allemaal.

Waar je wel rekening mee moet houden? De kamers in een woonboot, en zeker de leefruimtes, zijn vaak lang en smal. Bovendien is ook een laag plafond niet uitzonderlijk. Daarom is de inrichting niet altijd even vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er wel een paar handige tips waar je rekening mee kunt houden.

blauwe woonboot amsterdam
Graag een sober exemplaar of toch liever een lekker felle woonboot zoals deze? De keuze is aan jou!

In 1-2-3 naar een grotere woonboot

De truc is om de lange en smalle kamers optisch te vergroten. Daar zijn heel wat eenvoudige opties voor:

  • Zorg voor veel ramen. Hoe meer natuurlijk lichtinval, hoe groter de ruimte lijkt. Bovendien geniet jij dan ook extra lang van die heerlijke streepjes zonlicht.
  • Werk met verticale lijnen. Op die manier lijkt de kamer hoger. Hoe je daarvoor zorgt? Denk bijvoorbeeld aan hoge kasten en lange planten. Horizontale lijnen vermijd je dan weer het best zo veel mogelijk: die maken de kamer extra lang & laag.
  • Lichte kleuren zijn een echte must, zeker voor het plafond. Hoe donkerder, hoe kleiner de kamer lijkt. Wil je toch hier en daar een donkerdere kleur integreren? Ga dan voor een accentkleur en laat die terugkomen in je accessoires, zodat je muren en plafond licht kunnen blijven.

Elke vrije ruimte wordt opslagplek

Nu je weet hoe je de ruimte groter doet lijken, is het natuurlijk tijd om die in te richten. Eerst en vooral wil jij je spullen ongetwijfeld ordelijk kwijt. Slimme opbergruimte is dus een echte must. In zo'n kleine ruimtes zijn originaliteit en creativiteit troef. Zo vind je ongetwijfeld heel wat inspiratie in de inrichting van kleine woningen of zelfs van tiny houses: onder je bed, bovenop een kast, in multifunctionele meubels ... Zolang het maar niet in het zicht ligt, want dat lijkt al snel op rommel.

Van je (boot)huis een thuis dankzij accessoires en decoratie

Tot slot kleed je je woonboot aan met de leukste accessoires en decoratie. Opgelet: zet je interieur dus niet té vol, dat zal al snel op rommel lijken. Wat wel kan, zijn kussentjes op je zetel, foto's aan de muur of een leuk plantje op je kast. Zo bewijs jij meteen dat sober en saai géén synoniemen zijn.

blauwe decoratie zee
De invloeden van de zee zie je in dit interieur meteen terug.

Ziezo, nu weet jij al wat beter hoe je aan de slag moet gaan in je eigen woonboot. Heb jij ook nog enkele tips & tricks die je wilt delen met onze andere lezers? Laat ze zeker weten in de comments hieronder!

Meer artikels over Actua