Prettige feestdagen zijn veilige feestdagen: 6 tips voor een veilige kerst

veilige kerst tafel

Kerst staat gelijk aan gezelligheid. Die feestelijke gezelligheid staat gelijk aan kaarsen, lichtjes en uitgebreide diners, inclusief gourmet- en fonduestellen & goudbruine kroketjes in de friteuse. Bovendien zet je ook graag een muziekje op, drink je een glaasje en versier je je huis zo feestelijk mogelijk. Maak van je vrolijke kerst een veilige kerst dankzij onze tips & tricks!

Een veilige kerst is goed voorbereid

Een gewaarschuwd voorbereid man is er 2 waard, zeker wat betreft de voorbereidingen voor een veilige kerst. Houd deze tips in je achterhoofd wanneer je je woning klaarmaakt voor de feestdagen:

  1. De kerstboom. Hoe charmant kerstbomen met kaarsen van vroeger ook zijn, erg veilig zijn ze niet. Kies voor LED-verlichting en niet-brandbare versiering. Zo vermijd je brandgevaar, en wees gerust, je boom zal nog steeds stralen!
  2. De feesttafel. Zorg aan de feesttafel, waar je de meeste tijd zal doorbrengen, voor extra veiligheid. Theelichtjes in plaats van lange kaarsen en stoffen servetten in plaats van papieren exemplaren zijn een goed idee! Vergeet ook je rookmelders niet te checken!

Tip: Gebruik je een gourmettoestel? Plak de kabel vast op de grond, zodat er niemand over kan struikelen!

Partytime!

Eindelijk! Tijd voor het feest! Let je op de volgende zaken tijdens de avond, dan ben je verzekerd van een veilige kerst:

  1. Gebruik niet te veel elektrische apparaten tegelijk om overbelasting en bijgevolg kortsluiting te voorkomen. Heb je toch verschillende toestellen nodig? Sluit ze aan op verschillende circuits.
  2. Zorg ervoor dat de kinderen niet te dicht in de buurt komen van warmtebronnen zoals de open haard, kaarsen of de oven. Als je voor leuke cadeautjes zorgt, zijn ze wel even zoet ;-).
kind speelt onder kerstboom

Let ook op met alcohol. Een glaasje maakt het allemaal net iets gezelliger, maar maakt je ook onoplettender.

Voor je gaat slapen…

Na afloop van het feest wil je met die volle maag het liefst zo snel mogelijk je bed in. Controleer voor de zekerheid nog een paar dingen zodat je een zorgeloze kerstnacht tegemoet kan.

  1. Loop even een rondje door het huis om na te kijken of alle kaarsen gedoofd zijn & alle elektrische apparaten (zoals de friteuse) uitgeschakeld zijn.
  2. Zet nog even de restjes van de maaltijd die je wil bewaren op een koele plaats – in de koelkast of een andere koele ruimte -. Door de warmte in huis bederft eten sneller, en ziek worden tijdens de vakantie, dat wil je vermijden, toch?
restjes van een veilige kerst

Homeproved wenst je een vrolijk & veilig kerstfeest

21/12/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?