5 makkelijke ideetjes voor doe-het-zelf kerstversiering

doe-het-zelf kerstversiering: sneeuwman

Nog minder dan een maand en het is zover: Kerstmis is eindelijk daar! Breng je interieur in de juiste sfeer met deze doe-het-zelf kerstversiering: na een leuke knutselnamiddag is je woonkamer helemaal kerstproof. Wij geven je alvast 5 leuke ideeën mee die je interieur instant meer kleur geven!

Zelf kerstboom maken

Als je aan Kerstmis denkt, denk je uiteraard meteen aan een kerstboom. Het grote, groene exemplaar is natuurlijk prachtig, zeker als je hem dan ook nog eens leuk decoreert. Maar met een zelfgemaakte kerstboom maak je toch heel wat meer indruk! Het beste aan heel deze doe-het-zelf kerstversiering? Je mag eerst een gezellige boswandeling maken om de mooiste takken bij elkaar te zoeken!

Houten kerstboom met touwtjes

Wat heb ik nodig?

 • droge takken. Hoe groter je de boom wilt, hoe meer takken je nodig hebt. (Geen tijd of zin om in het bos wat takken bij elkaar te zoeken? Dan kun je ze ook simpelweg in een tuinzaak kopen!)
 • kleine takkenschaar (optioneel)
 • touw 
 • je favoriete kerstversiering

Hoe ga ik te werk?

 1. Eerst moeten de takken gewassen worden: je wilt uiteraard geen zand of beestjes in je woonkamer krijgen. Simpelweg met wat water spoelen en op het aanrecht laten drogen is voldoende. 
 2. Rangschik de takken van klein naar groot, met de grootste onderaan. Indien nodig knip je met een klein takkenschaartje de takken op de juiste grootte. 
 3. Knoop de takken aan elkaar met een touwtje: draai het touwtje een aantal keer rond een tak, leg er een knoopje in doe hetzelfde met alle takken erboven. Je krijgt het mooiste resultaat als je steeds evenveel ruimte laat tussen de verschillende takken. Wil je de takken ogenschijnlijk doen zweven? Gebruik dan een doorzichtige draad. Anders raden wij natuurtouw aan: de beige-achtige kleur past helemaal bij de kerstboom.
 4. Decoreer je zelfgemaakte kerstboom zoals je dat zelf wilt: kerstballen, glitters, poppetjes of zandkoekjes… het kan niet gek genoeg!
zelfgemaakte kleine kerstboom met kerstfiguurtjes

De leukste kerstboomversiering? Dat blijven kerstballen!

In een kerstbomen horen uiteraard… kerstballen! Maar ze zijn eens zo mooi als je ze een persoonlijke touch geeft: de ideale doe-het-zelf kerstversiering dus. En bovendien heel wat goedkoper dan die porseleinen exemplaren uit de winkel. Ideaal dus voor de creatievelingen onder ons!

doe-het-zelf kerstversiering in de vorm van glinsterende kerstballen

Wat heb ik nodig?

 • wol in een kleur/kleuren naar keuze
 • knutsellijm
 • water
 • vaseline
 • een kleine ballon (bijvoorbeeld een waterballon)
 • een oude krant
 • glitters (optioneel)

Hoe ga ik te werk?

 1. Leg de oude krant uitgespreid op tafel. Zo bespaar je al wat opkuiswerk achteraf :-). 
 2. Blaas de ballon op totdat die mooi rond is en de grootte heeft van een kerstbal. 
 3. Smeer de ballon in met vaseline, zo blijft hij later niet aan het touwtje kleven. 
 4. Meng de lijm met het water (verhouding 2:1). Het mengsel roeren doe je met een lepel of een wasknijper
 5. Om de wol rond de ballon te kleven heb je twee opties. Ofwel knip je een groot stuk touw af, roer je dat in je lijmmengsel en wikkel je het rond de ballon. De andere optie is om eerst de wol rond de ballon te draaien en die vervolgens met een penseeltje vast te lijmen. Hier komt jouw creatieve geest van pas: kleuren mixen en matchen en verschillende patronen uitproberen… Leef je uit!
 6. Indien je de kerstbal graag extra feestelijk maakt, kun je hem met glitter besprenkelen.
 7. Laat je ballon minstens een nachtje drogen (beter te lang dan te kort!). Wanneer je voelt dat alle lijm droog is, kun je ballon laten ploffen en simpelweg door een gat van de bal naar buiten trekken. 
 8. Maak met een nieuw touwtje een lusje door de bal en ziezo: jouw zelfgemaakte kerstbal is klaar om je kerstboom te gaan pimpen! 

Tip. Je hoeft de ballen niet noodzakelijk in je kerstboom te hangen: ze kunnen ook perfect als tafelversiering of andere kerstdecoratie dienen.

zelfgemaakte kerstbal met wol en lijm
Geen zin om je handen al te vuil te maken? Zoek dan een oude kerstbal en lijm er met een lijmpistool de wol op!

Zelf kerstversiering maken: de sneeuwman!

De leukste en vooral schattigste kerstdecoratie? Die staat bij jou in de woonkamer! Maak al je gasten jaloers met een sneeuwpopje. Wedden dat je indruk maakt als je hen vertelt dat je die gewoon zelf hebt gemaakt. En het beste van al? Het is niet eens moeilijk om dit kerststukje te knutselen. 

Kerstversiering met sneeuwman

Wat heb ik nodig?

 • een witte sok. Misschien wel die ene kous waar je de partner allang van bent kwijtgespeeld :-)
 • rijst
 • dun, wit touw
 • 2 of 3 kleine, zwarte knoopjes of een zwarte textielstift
 • zwarte en rode kopspelden of een zwarte en een rode textielstift
 • stukje stof voor het sjaaltje
 • schaar
 • lijm

Hoe ga ik te werk?

 1. Knip het voorste stuk van de sok af. Voor de sneeuwman gebruik je het teenloze stuk sok. Dat draai je binnenstebuiten. 
 2. Bind het onderste deel van de sok goed af met het touw. Zorg er zeker voor dat het touw goed aanspant zodat de rijst er later niet zal uitvallen. 
 3. Draai de sok opnieuw binnenstebuiten zodat het touw langs de binnenkant zit. Vul de kous voor de helft met rijst. Wees zeker niet te gierig met de rijst zodat je een mooie, bolle sneeuwman krijgt.
 4. Als je een mooi bolletje hebt, bind je dat stevig af met een touwtje. Knip het touwtje zo kort mogelijk af zodat het niet opvalt.
 5. Herhaal de vorige 2 stappen om de sneeuwman een hoofdje te geven. Het bovenste bolletje moet dus een beetje kleiner zijn. Ook dat bind je af met een touwtje.

Zo, de vorm van je sneeuwman is af! Nu gaat het alleen nog maar om de afwerking en je doe-het-zelf kerstversiering is klaar:

 1. Lijm de knoopjes op het buikje van de sneeuwman. Je kunt ook een alcoholstift of textielstift gebruiken.
 2. Maak een sjaaltje van het stukje stof.
 3. Maak een gezichtje met de kopspelden. Ook hier kun je een stift gebruiken.
 4. Geef je je sneeuwman ook graag een mutsje? Gebruik dan het stukje sok dat je daarnet hebt afgeknipt: simpelweg de randjes omvouwen et voilà! Liever een gekleurde muts? Ga dan een rode, groene of blauwe sok te lijf met je schaar. 

De perfecte tafelversiering: een kerstkaars

Tijdens de feesten moeten niet alleen je boom en je decoratie, maar ook je tafelversiering tiptop in orde zijn. Iets wat het binnen meteen een pak gezelliger maakt, zijn kaarsen natuurlijk! Zet daarom ook je kaarsen in kerstjasje.

Tafelversiering met kerstkaars

Wat heb ik nodig?

 • een spons
 • kerstballen. Het leukste is om af te wisselen in groottes en kleur, maar kies zeker geen té grote ballen. 
 • lijmpistool 
 • breekmes
 • lange kaars

Hoe ga ik te werk?

 1. Snij met het breekmes een cirkel uit een spons met dezelfde diameter als je kaars.
 2. Ga verder met het buitenste deel. Teken hierop een cirkel met een diameter die 2 centimeter groter is. Zo verkrijg je de vorm van een donut
 3. Het decoreren kan al beginnen! Neem je lijmpistool, doe wat lijm op een kerstbal en kleef die tegen de spons. Werk zo verder tot de spons niet langer zichtbaar is.
 4. Het enige wat je nu nog moet doen, is je kaars in de kerstbalkrans plaatsen en jouw doe-het-zelf kerstversiering is af!

En de ultieme doe-het-zelf kerstversiering? Een kerstslinger!

Wie denkt aan feestjes, denkt ongetwijfeld ook aan slingers! Een eenvoudigere doe-het-zelf kerstversiering is er haast neit: je kunt dus gemakkelijk zelf aan de slag zonder dat er slachtoffers hoeven te vallen! 

zelf kerstslinger maken met cupcakepapier

 Wat heb ik nodig?

 • cupcakepapier in allerlei kleuren of patronen
 • een touwtje
 • een lijmpistool
 • extra decoratiemateriaal (optioneel)

Hoe ga ik te werk?

 1. Je kunt allerlei leuke figuurtjes maken met het papier. Denk dus op voorhand na hoe je slinger er moet uitzien. Het is altijd leuk om de vorm van een kerstboom te imiteren: vouw sommige papiertjes daarom dubbel en andere papiertjes in 4, zodat de top smaller is dan de bodem.
 2. Lijm de cupcakepapiertjes aan elkaar met het lijmpistool. Twee of drie verdiepingen is het leukst. 
 3. Knip een stuk touw af. Hoe langer je de slinger wilt, hoe langer het stuk touw uiteraard moet zijn. 
 4. Kleef de cupcakefiguurtjes die je net hebt gemaakt met het lijmpistool aan het touw. Je kunt er eventueel nog wat extra decoratiemateriaal aan toevoegen, zoals sterretjes en glitter. Ook daarvoor gebruik je lijm.
 5. Hang je kerstslinger op en het feest kan beginnen

Nog zelf tips voor doe-het-zelf kerstversiering ? Deel je wildste ideeën in de comments onderdaan!

29/11/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?