Buitenverlichting voor elke tuin: geniet van de ideale tuinlampen

lantaarn buiten tuin

Het sleutelgat meteen vinden in het donker, die oude boom in de tuin in de spotlights zetten, op een warme zomeravond lekkere lang van je terras genieten … de voordelen van buitenverlichting zijn bijna eindeloos. Maar hoe weet je nu welke tuinverlichting je waar moet plaatsen? In dit artikel ontdek je alvast welke buitenlampen voor jou een echte must zijn.

Dankzij functionele buitenlampen zie jij waar je moet lopen

In de eerste plaats moet buitenverlichting natuurlijk vooral handig zijn. In het donker het sleutelgat vinden of kleine obstakels op je oprit zien liggen, is een heel pak moeilijk zonder buitenlampen. Zorg dus zeker voor verlichting op plekken waar dat echt nodig is. Denk aan spots op het tuinpad, een lantaarn aan de voordeur of een heldere lamp op het terras.

buitenverlichting voordeur
Of je nu overdag of ’s nachts thuiskomt, het sleutelgat van deze deur is meteen gevonden!

Tip! Kies voor een buitenlamp met sensor. Die springt aan wanneer je voorbij loopt. Dat heeft heel wat voordelen:

  • Jij hoeft niet meer naar de lichtknop te zoeken met een volle boodschappentas in je handen.
  • Ongewenste bezoekers worden afgeschrikt door het licht dat onverwacht aanspringt.
  • Het is milieuvriendelijk: je verlichting brandt alleen wanneer je die ook echt nodig hebt.

Dankzij sfeerverlichting is het ook ’s avonds gezellig vertoeven in de tuin

Nu je weet waar je de functionele buitenverlichting zult plaatsen, is het tijd om je tuin verder in te kleden met de juiste sfeerlampen. Je terras is daarbij natuurlijk extra belangrijk: daar zit je als je ’s avonds nog van het mooie weer wilt genieten of wanneer dat fijne etentje met vrienden wat is uitgelopen. Welke sfeerverlichting jij moet kiezen? Zachte, dimbare buitenlampen zijn the way to go. Die zorgen voor extra gezelligheid. Denk bijvoorbeeld aan een leuke lichtslinger.

lichtslinger buiten terras
Wij hebben alvast zin om op dit terras te vertoeven dankzij de kleurrijke lichtslinger.

Tip: voor je buitenverlichting kies je het best voor led-lampen. Bij spaarlampen kan het even duren vooraleer die op volle kracht schijnen, en dat is in het donker niet altijd even aangenaam. Ga wel voor zacht licht, fel licht is allesbehalve gezellig.

Dankzij buitenverlichting enkele accenten in de spotlights

De laatste soort verlichting die je buiten kunt installeren? Accentverlichting! Die accentueert je woning en tuin zodat die er éxtra mooi uitzien. Een wandlamp buiten zet je gevel bijvoorbeeld in de kijker, terwijl tuinverlichting in de planten er net voor zorgt dat je ook ’s avonds van je bloemen & planten geniet. Door accentverlichting buiten toe te voegen, oogt je woning meteen extra luxueus. Het wordt bijna een heus lichtspel!

buitenverlichting zonne-energie
Deze accentverlichting zet deze tuin letterlijk en figuurlijk in de spotlights.

Tip: kies tuinverlichting op zonne-energie. Overdag laden die lampen op zodat die, wanneer het donker is, lekker lang schijnen!

Vraag: Moet ik zowel functionele, sfeer- als accentverlichting plaatsen?
Antwoord: Nee, dat hoeft niet. De enige echte must, is functionele verlichting. Verder kies je helemaal zelf wat er wel of niet in je tuin past. Zo heeft een klein stadstuintje heel wat minder buitenverlichting nodig dan de grote tuin van een villa. Het motto: less is more!

Nog wat extra tips en inspiratie nodig? Scrol dan zeker door de foto’s hieronder en lees deze do’s and don’t voor tuinverlichting!

11/08/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?