Partytime! Dit is het juiste cocktailglas voor je favoriete cocktail

cocktailglas kiezen

Een cocktail smaakt altijd, of het nu op een zomerse middag is, bij je wekelijkse aperitief of tijdens een fancy cocktailfeestje. En of die nu in een groot of klein glas zit, met of zonder voetje, who cares? Alhoewel… het juiste glas bevordert de smaak én beleving van de cocktail. In dit artikel ontdek je welk cocktailglas geschikt is voor welk drankje en waarom.

Matchmaker: cocktails & cocktailglazen

De theorie

Wat de keuze voor het juiste glas betreft, moet je rekening houden met heel wat factoren. We zetten ze voor je op een rijtje. Zo is er de bereidingswijze (shaken or stirred?), het al dan niet bruisen van de cocktail & de toevoeging van ijs (in welke vorm ook). Daarnaast spelen ook de hoeveelheid alcohol en de hoeveelheid drank in het algemeen een rol.

De praktijk

cosmopolitan

Martiniglas

Elegant & fijn. In dit glas gebruik je het best geen ijs, om het glas niet te veel te belasten.

Cocktailklassiekers: Dry Martini, Cosmopolitan, Pink Lady

margarita

Margarita cocktailglas

Het Margaritaglas heeft iets weg van het martiniglas, maar is afgerond en steviger, waardoor het wel geschikt is voor cocktails met ijs.

Cocktailklassiekers: alles soorten Margarita

longdrink

Longdrink

Een longdrink glas is perfect voor bruisende cocktails, zodat de bubbels niet alle kanten op kunnen.

Cocktailklassiekers: Long Island Ice Tea, Mojito, Tequila Sunrise

kir royal

Champagneglas

Maak je een cocktail op basis van champagne, cava of prosecco, dan gebruik je een klassiek champagneglas, om de bubbels tot hun recht te laten komen. Bovendien is een champagnecocktail stijlvol en mag het glas die klasse ook uitstralen.

Cocktailklassiekers: Kir Royal, Mimosa

whiskey on the rocks

Tumbler

De Tumbler of het whiskeyglas is, in tegenstelling tot een champagneglas, het mannelijkst van alle cocktailglazen. De inhoud? Die is ook eerder stevig van smaak.

Cocktailklassiekers: Whiskey Sour, Whiskey on the rocks

Hurricane cocktailglas

De naam zegt het zelf: dit grote glas, dat voornamelijk gebruikt wordt voor zoete cocktails, heeft een volume om u tegen te zeggen. Gelukkig zijn deze cocktails vaak iets minder straf.

Cocktailklassiekers: Pina Colada

Originele alternatieven

Uiteraard kan je niet even uitgerust zijn als een cocktailbar, en dat is ook nergens voor nodig. Als je het geschikte cocktailglas voor je favoriete cocktail in huis hebt, zit je goed. Deze trendy alternatieven doen het prima en zien er bovendien erg leuk uit.

  • Tegenwoordig is een jar of simpelweg een lege confituurpot of bokaal erg populair. Ook voor je cocktails kan die prima dienst doen. Let op: een jar is vaak erg groot, dus laat je niet vangen!
  • Iets klassieker? Ook in een groot wijnglas ziet je cocktail er elegant uit. Bovendien blijft je drankje goed fris dankzij de voet van het glas.
alternatief cocktailglas: jars
Zomers, origineel & trendy! Foto bij stevethebartender.com.au (Pinterest).
25/07/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?