Woonbonus niet langer via personenbelasting

Woonbonus niet langer via personenbelasting
Gisteren bracht het journaal slecht nieuws voor mensen die van plan zijn te bouwen of verbouwen: vanaf 2014 zullen ze niet meer kunnen genieten van de federale aftrek voor hypothecaire leningen voor een eigen woning, ook wel bekend als de woonbonus. De belastingvoordelen worden namelijk geregionaliseerd en zullen voortaan niet langer via de personenbelasting kunnen geregeld worden.

Wat is de woonbonus?

Totnogtoe was een hypothecaire lening fiscaal aftrekbaar. De aftrek hypothecaire lening is belangrijk voor veel kopers. Het is een jaarlijks extraatje dat het mogelijk maakt dat meer mensen met een lager inkomen een woning kopen. Anders gezegd, de fiscale maatregel was er juist om mensen te motiveren om een huis te kopen. Als gevolg van de nieuwe maatregelen in de begroting was de woonbonus niet langer afhankelijk van het loon van de kredietnemer, maar werd deze in alle gevallen omgezet in een belastingvermindering van 45%. Vanaf 2014 zal de woonbonus echter niet meer fiscaal aftrekbaar zijn via de personenbelasting. Als deze verdwijnt, wat zal er dan gebeuren?

Woonbonus 2014: wat nu?

Het fiscaal voordeel hypothecaire lening verdwijnt vanaf 2014, maar wat komt er in de plaats, dat is de grote vraag. Het budget zal worden overgeheveld naar de deelstaten (voor Vlaanderen is dat zo’n 900 miljoen à 1 miljard euro), maar het is niet zeker waarvoor dat geld zal worden ingezet. Wat zullen de regio’s doen? Zal het Vlaamse gewest meer ondersteuning bieden dan Wallonië of Brussel? Vlaams minister van financiën Philippe Muyters (N-VA) en Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) geven voorlopig nog geen antwoord op deze vraag. Het maatschappelijk debat moet nog gevoerd worden.

Op naar een sociaal woonbeleid?

De econoom Ivan Van de Cloot voorspelt alvast een prijsdaling van de woningen. “Het belastingvoordeel hypothecaire lening drijft de prijzen op. Dit is echter in het voordeel van de koper, niet van de verkoper”, zegt Van de Cloot op TerZake. “Het gevolg zou dus moeten zijn dat de prijzen zullen dalen. Maar Vlaanderen zal de schok van de overgang moeten opvangen. Vlaanderen zal creatief moeten zijn met bijvoorbeeld belastingskortingen of verlaagde registratierechten als compensatie. We zullen een sociaal woningbeleid moeten voeren.”

Meer artikels over Financieel en juridisch