Wettelijk samenwonen: denk aan je verzekeringen!

Wettelijk samenwonen: denk aan je verzekeringen!
Wil je samen met je lief een huis kopen? Twee mensen kunnen perfect samen een huis of appartement kopen zonder getrouwd te zijn. Maar wat gebeurt er als een van de partners sterft of het koppel uit elkaar gaat? Het kan interessant zijn om beschermingsmaatregelen en clausules op te nemen in de aankoopakte.

Samen een woning kopen

Bij ongehuwd samenwonen heb je geen wettelijke verplichtingen en rechten. Maar na verloop van tijd kan het koppel in een situatie terechtkomen die op een huwelijk lijkt, zoals bij de aankoop van een woning. Ongehuwd samenwonen is niet gebonden aan een wetgeving, maar toch veroorzaakt dit soms juridische gevolgen voor de partners. Er kunnen zich problemen voordoen om een woning te verdelen, schulden af te betalen, eigendom te bewijzen, erfenissen te regelen, enz. Ga je samenwonen? Je kan jezelf en jouw partner maar beter beschermen wanneer je een hypothecaire lening aanvraagt of een koopakte ondertekent.

Samenwonen: hoe kan je jezelf juridisch beschermen?

Als je als ongehuwd koppel een woning wil kopen, dan bestaan er verschillende oplossingen om jezelf en jouw bezittingen juridisch te beschermen.

Een woning kopen in onverdeeldheid

Dit is de eenvoudigste oplossing als je niet getrouwd bent. Deze formule houdt in dat het aandeel van elke partner berekend is op basis van de financiële bijdrage van elke partner. Bij een scheiding of een verkoop van het pand krijgt elk zijn aandeel terug of koopt de ene partner de andere uit.

Beding van aanwas of tontinebeding

Als je een woning koopt, kan je in je koopakte een clausule met ‘beding van aanwas’ of ‘tontinebeding’ laten opnemen. Dit principe maakt het mogelijk dat beide partners gezamenlijk de eigendom verwerven. Wanneer een van beide kopers overlijdt, wordt de andere koper automatisch de enige eigenaar van de woning. De erfgenamen van de overledene kunnen dus geen erfrechtelijke reserve inroepen tegen de langstlevende. Deze oplossing is fiscaal interessant, want de overlevende partner zal geen successierechten moeten betalen. Het enige wat je nog moet betalen is het fiscaal acquisitierecht of 12,5% van de waarde van de woning die aan de overledene toegekend werd.

Aanwasclausule met betrekking tot vruchtgebruik

Als de kopers de overlevende partner de mogelijkheid willen geven om van de woning gebruik te maken door de woning zelf te bewonen of te verhuren, dan kunnen ze een clausule met betrekking tot vruchtgebruik opnemen in de aankoopakte. De langst levende partner zal dan volledige eigenaar worden en ook het vruchtgebruik van de andere partner krijgen. Ook in dit geval moet hij geen successierechten betalen, maar wel een bedrag van 12,5% op de waarde van het vruchtgebruik en niet op de waarde van de volledige woning. Zo kan je dus een belastingbesparing doen.

Wettelijk samenwonen

Twee personen die ongehuwd samenwonen kunnen zich juridisch beschermen door zich te laten registreren als wettelijk samenwonenden. Zo kunnen broer en zus, een ongehuwd koppel of twee homoseksuelen een verklaring van wettelijk samenwonen ondertekenen. Wanneer er dan gezamenlijk een woning wordt aangekocht of wanneer een van de partners dan overlijdt, zal de langst levende wettelijk van de andere erven zonder hoge successierechten te betalen. Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met jouw financiële instelling.

Meer artikels over Financieel en juridisch