Studentenkamer huren: hierop moet je letten als je een kot zoekt

Studentenkamer huren: hierop moet je letten als je een kot zoekt

Over een paar weken is het weer zover: het nieuwe academiejaar staat voor de deur. En daarvoor moet je heel wat dingen in orde brengen: je (her)inschrijven, je boeken kopen, je treinabonnement in orde brengen ... en een studentenkamer huren! Hoe je er zo dicht op het nieuwe jaar nog eentje vindt? Houd rekening met de volgende tips.

Studentenkamer huren met budget

Wat sowieso je eerste stap is? Je budget bepalen! Zonder dat je weet hoeveel jij (en vooral: je ouders) per maand wilt betalen, kun je natuurlijk niet gericht op zoek gaan. Bereken daarom zeker op voorhand hoeveel geld je per maand kunt missen aan huur.

KIJK GOED NA: staat de studentenkamer die jij op oog hebt met een all-inprijs te huur of ken je alleen de basisprijs en zul je achteraf moeten bijbetalen voor nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit? Zorg dat je dat op voorhand weet zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen staat!

vrouw berekent iets op rekenmachine en schrijft het op in notitieboekje
Zorg dat je al een budget hebt bepaald nog vooraleer je je zoektocht begint!

Bepaal je eisen

Uiteraard wil je je thuis voelen op kot. Je brengt er vijf dagen van de zeven door! Weet daarom vooraf al wat je precies wilt.

  • Een groot kot met veel mensen of liever iets rustigers?
  • Een gedeelde badkamer en/of keuken, of heb je dat liever privé?
  • Graag een grote kamer of maakt de oppervlakte niet veel uit?
  • ...

Als je dat weet, kun je veel gerichter zoeken en maak je minder onnodige bezoekjes.

Opgelet: hoe meer luxe je verwacht, hoe meer je per maand zult moeten betalen. Zo is een kot met privébadkamer duurder dan een kot met een gedeelde badkamer.

groep studenten in woonkamer aan het studeren
Liefst veel gemeenschappelijke ruimtes of zo veel mogelijk privé? De keuze is aan jou!

Studentenkamer huren vanuit je luie zetel

Eerst en vooral kun je natuurlijk vanuit je luie zetel een kot zoeken. Zo vind je op de website iKot heel wat beschikbare koten in de verschillende Vlaamse studentensteden. Elke studentenstad heeft daarvoor ook haar eigen website:

Op die websites vind je foto's, adressen en prijzen terug van een groot aantal studentenkamers. Wil je graag een of meerdere kamers bezoeken? Dan contacteer je simpelweg de verhuurder en maak je een afspraak.

Zoek je een studentenkamer in Nederland? Dan kun je op de websites van kamers.nl en kamernet terecht!

vrouw aan houten bureau op computer
Geen zin om meteen de stad in te trekken? Begin dan op het internet!

Loop eens door de stad

Weet jij ongeveer in welke buurt je zou willen wonen? Maak daar dan eens een wandelingetje of een fietstocht. Niet elk kot staat immers online: sommige kotbazen hangen liever een bord aan het raam. Geïnteresseerd? Dan bel of sms je even vrijblijvend naar het nummer dat op het bord staat en vraag je een bezichtiging aan. Wie weet heb jij wel een verborgen (kot)parel ontdekt!

Vertrouw op je gevoel

Je hebt iets gevonden dat volledig binnen je budget past, helemaal aan je eisen voldoet en nog eens goed gelegen is ook ... maar om een of andere reden zie je het toch niet zitten om op dat specifieke kot te wonen. Kijk dan uit naar een ander pand! Het is belangrijk dat jij helemaal op je gemak bent in je nieuwe woonst. Heb je het gevoel dat er ergens iets niet in orde is, doe je het beter niet. Er zijn genoeg koten op de markt waarin je je wél thuis zult voelen.

man tekent contract
Je huurcontract tekenen? Alleen als je je echt goed voelt op dat kot!

Ga ten rade bij vrienden

Ben je geen eerstejaarsstudent meer? Dan heb je vast wel wat vrienden en kennissen die op kot zitten waaraan je wat raad kunt vragen! Misschien weet een van hen wel waar er nog een studentenkamer vrij staat. Ook bij oudere broers en zussen kun je altijd terecht.

Studentenkamer huren? Niet bij huisjesmelkers!

Jammer maar helaas zijn er ook kotbazen die enkel en alleen uit zijn op winst maken - en zich daarbij niets aantrekken van het comfort van de studenten. Denk aan de waarborg niet (op tijd) terugstorten, mankementen aan het gebouw niet laten repareren, niet in orde zijn met brandveiligheid ... Let daarom zeker op de volgende zaken:

  • Is het huurcontract volledig in orde? Als het een standaardcontract van de universiteit, hogeschool of stad is, zou er normaal gezien geen probleem mogen zijn. Bij twijfel laat je je contract het best eens nalezen door een expert.
  • Zijn er geen mankementen aan het kot zelf? Indien wel, laat dan zeker in het contract opnemen dat die hersteld moeten worden.
  • In sommige steden, zoals in Leuven, werken ze met een kwaliteitslabel. Heeft je kot zo'n label? Dan hoef jij niets te vrezen.

Een studentenkamer gevonden die helemaal bij jou past? Dan zit er nog maar een ding op: je kot volledig inrichten en genieten van je studentenperiode!

groep vrienden samen aan het koken
En het belangrijkste? Vergeet niet te genieten van je studententijd!

Meer artikels over Financieel en juridisch