Op kot: een studentenkamer huren

Op kot: een studentenkamer huren
Tienduizenden studenten gaan op zoek naar een kot. Waarop moet je letten bij het ondertekenen van een huurovereenkomst?

1. Welke regels gelden er?

Studentenkamers vallen niet onder de woninghuurwet, tenzij de student ook zijn hoofdverblijfplaats in de studentenkamer vestigt. In de meeste gevallen blijven de studenten officieel bij de ouders inwonen en gelden dus de regels van het algemeen huurrecht.

2. Moet er een huurovereenkomst worden opgesteld?

Je moet verplicht een huurovereenkomst opmaken waarin de naam en het adres van de huurder, de begindatum van de huur, een omschrijving van alle ruimtes en de huurprijs vermeld worden. Je kan een modeldocument opvragen bij de huisvestingsdiensten van de universiteiten en hogescholen.

3. Moet het contract worden geregistreerd?

De verhuurder is verplicht om het huurcontract te laten registreren binnen de twee maanden na het ondertekenen van de huurovereenkomst. Enkel door registratie wordt het contract bindend voor beide partijen.

4. Kan de huurprijs verhoogd worden?

De huurprijs kan niet worden aangepast, enkel wanneer er een nieuwe huurovereenkomst wordt opgemaakt.

5. Hoe worden de kosten afgerekend?

Sommige huurcontracten bevatten een huurprijs waarin alle kosten zijn inbegrepen, soms moet je rekenen op bijkomende kosten voor elektriciteit, water, verwarming en internet, op basis van de facturen en meterstanden. Nog andere contracten werken met periodieke voorschotten, waarbij aan het einde van het huurcontract een definitieve afrekening wordt gemaakt. Zorg dat je goed op de hoogte bent over de bijkomende kosten. Je doet er ook altijd goed aan om de meterstanden bij het begin en het einde van het huurcontract op te nemen, zodat je geen ellenlange rekeningen gepresenteerd krijgt.

6. Hoe lang loopt het contract?

Contracten voor studentenkamers worden meestal voor 10, 11 of 12 maanden gesloten.

7. Kan het contract vervroegd worden opgezegd?

Een schriftelijke huurovereenkomst van bepaalde duur kan in principe niet vroegtijdig beëindigd worden, tenzij er een opzegregeling voorzien is in het contract. Je kan natuurlijk altijd proberen om tot een minnelijke schikking te komen met de verhuurder als je jouw studies vroegtijdig stopzet en op zoek gaat naar een nieuwe huurder.

8. Wat met de plaatsbeschrijving?

Een plaatsbeschrijving speelt vooral in het voordeel van de verhuurder. Als deze wordt opgesteld, is het belangrijk dat je als huurder aanwezig bent zodat je mogelijke beschadigingen aan de kamer kan opmerken.

9. Moet er een huurwaarborg betaald worden?

Meestal moet je een huurwaarborg betalen als je een studentenkamer huurt, die mag maximaal drie maanden huur bedragen en wordt gebruikt om eventuele schade te vergoeden veroorzaakt door de huurder. Je doet er goed aan om dit bedrag op een geblokkeerde rekening te plaatsen.

10. Zorg dat je verzekerd bent

Zorg dat je ook op kot goed verzekerd bent. Wist je dat de woningverzekering van de ouders soms ook geldig is voor het kot van de kinderen? Daarnaast bestaat ook de Study Protect verzekering, voor ouders die willen dat hun kinderen hun studies probleemloos voortzetten bij vroegtijdig overlijden van een (of beide) ouder(s). Bron: Netto.be

Meer artikels over Financieel en juridisch