Jouw lening afbetaling? Wat als dat niet meer lukt?

Voor sommigen is het niet gemakkelijk om op het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen én dan nog eens een lening af te lossen. Kredietverstrekkers gaan er in sommige situaties echter mee akkoord om zulke zaken in de minne te regelen en zoeken samen met de kredietnemer naar een geschikte oplossing voor de lening afbetaling.

De verplichting om krediet af te lossen

Wanneer men een lening niet meer kan afbetalen, heeft de kredietverstrekker in principe recht op de bezittingen van de kredietnemer. Die oplossing is echter zeer radicaal en hier wordt in praktijk dan ook niet onmiddellijk naar teruggegrepen. Vooraleer men tot die stap overgaat, proberen kredietverstrekkers tot een ander akkoord te komen.

Dialoog met de kredietverstrekker

Wanneer men beslist om een woningkrediet aan te gaan, gaat men akkoord met een maandelijkse aflossing. Als men echter merkt dat het moeilijk wordt om op het einde van de maand het gevraagde bedrag af te lossen, kan men best een eerlijk gesprek voeren met de kredietvertstrekker. Op die manier krijgt ook die instelling de kans om met een oplossing voor de dag te komen die voor beide partijen haalbaar is en worden vervelende situaties met deurwaarders vermeden. Men brengt de kredietverstrekker best op de hoogte met een aangetekende brief. Als men geen reactie ontvangt, kan men beroep doen op het vredesgerecht.

Mogelijke oplossingen lening afbetaling

Flexibel krediet: bedrag maandelijkse afbetalingen verlagen

Verschillende kredietverstrekkers stellen een woonkrediet (vast of variabel) voor met flexibele afbetalingen. Zo kan men iedere maand bepalen hoe groot het bedrag zal zijn, dat men kan afbetalen.

Opgelet: de vermindering van het bedrag van de maandelijkse afbetalingen kan resulteren in een toeslag.

Opschorting van het krediet: de aflossingsvrije periode

Sommige instellingen staan ervoor open om de terugbetaling van de lening voor een bepaalde tijd op te schorten. Hierdoor krijgt de schuldenaar wat extra ademruimte. Die opschorting van terugbetaling kan een een extra vergoeding met zich meebrengen.

Herschikking van de rente

Het is soms ook mogelijk om opnieuw te onderhandelen over de rente van het woningkrediet. Met een beter rentetarief wordt het dikwijls gemakkelijker om de lening af te lossen.

Een nieuw krediet

De rentetarieven van woonkredieten veranderen ieder jaar, waardoor het voordelig kan zijn om een nieuw krediet aan te vragen om het reeds bestaande krediet terug te betalen. Een nieuw krediet kan een hoge schuldenlast voorkomen, maar kan ook resulteren in aanzienlijke kosten en risico’s. Om te bekijken of die oplossing geschikt is, kan men best een overleg inplannen met de kredietverstrekker.

Conclusie

Het is best om de dingen niet op zijn beloop te laten! Vraag zo snel mogelijk een afspraak aan met de kredietverstrekker als je voelt dat je het moeilijk krijgt op het einde van de maand. Met professionele hulp zal je sneller tot een oplossing komen!

 

16/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

S
sehat

Quality content is the key to invite the
viewers to pay a visit the site, that’s what this web site is providing.

W
Ward

I rarely leave a response, however after reading through a few of the comments on this page Jouw lening afbetaling?
Wat als dat niet meer lukt?. I actually do have a few questions for you if you don’t mind.
Could it be only me or do a few of these responses come across like they are
coming from brain dead folks? :-P And, if you are posting on other places, I’d like to keep up with everything new you have to post.

Would you post a list of all of your public sites
like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

Bekijk 1 andere vraag over dit project