Hoe kan je successierechten vermijden of verminderen?

Hoe kan je successierechten vermijden of verminderen?
Bij overlijden gaat je vermogen over naar de volgende generatie. De fiscus is er echter ook snel bij om zijn deel te eisen. Hoe groter jouw vermogen, hoe meer successierechten je betaalt. Ook de graad van verwantschap bepaalt hoeveel successierechten je moet betalen. Gelukkig bestaan er enkele perfect legale manieren om successierechten te vermijden of verminderen

1. Schenkingen

Schenkingen blijven de beste manier om successierechten te vermijden. Je moet dan echter wel tot drie jaar na de schenking in leven blijven, anders vervalt het fiscale voordeel. Je kan een schenking notarieel laten bekrachtigen, maar dit is geen verplichting. Onroerende goederen moet je echter altijd via een notaris schenken. Regel je de schenking via een notaris, dan betaal je wel schenkingsrechten in plaats van successierechten. Tip: als je de schenking niet laat registreren bij een notaris, zorg dan dat je de datum van de schenking kan bewijzen, bijvoorbeeld door een rekeninguittreksel bij te houden.

2. Huwelijkscontract

De meeste huwelijkscontracten voorzien dat de langst levende partner het ganse vermogen erft. Dit is echter fiscaal niet de meest interessante clausule. Met de formule van het keuzebeding doe je zowel op juridisch als financieel vlak een goede zaak.

3. Levensverzekering

Neem je een levensverzekering met je kinderen als begunstigden bij overlijden, dan betaal je successierechten. Maar als jouw kinderen een levensverzekering op jouw hoofd nemen en zij de premies betalen, dan vermijdt je successierechten. Het geld voor de levensverzekering kan je via bankgift of een notariële schenking aan je kinderen geven. Het voordeel van deze techniek is dat het geld pas na jouw overlijden aan je kinderen wordt uitgekeerd.

4. Maatschap

Wil je uw roerend vermogen aan je kinderen schenken, maar wel zelf van de inkomsten blijven genieten? Dan moet je een burgerlijk maatschap oprichten, een eenvoudige juridische structuur waarbij ‘naakte eigendom’ en het ‘vruchtgebruik’ worden gescheiden. Jij wordt zelf statutair zaakvoerder en schenkt de naakte eigendom aan je kinderen. Als vruchtgebruiker ontvang je jaarlijks de inkomsten van het burgerlijke maatschap. Na overlijden worden jouw kinderen de volle eigenaar. Zo betalen de kinderen geen successierechten op de erfenis, maar ze kunnen niet aan het geld zolang jij leeft.  

Meer artikels over Financieel en juridisch