Bouwers en verbouwers opgelet: dit zijn de premies in 2019

Maquette huisje op financieringsblad met rekenmachine en geldmuntjes

Plannen om in 2019 te bouwen of een renovatie af te werken? Dan ben jij nu vast volop aan het sparen! Gelukkig geven de netbeheerders en de overheid je een duwtje in de rug wanneer je energiezuinig gaat bouwen of verbouwen. Zij delen subsidies en premies uit zodat je een groot deel van de kosten terugbetaald krijgt. Maar zijn de premies in 2019 nog wel dezelfde als die in 2018? Wij zetten ze op een rijtje!

Premies voor renovaties in 2019 

Individuele premies van de netbeheerder

Allereerst, kent je distributienetbeheerder (Eandis of Infrax) volgende individuele subsidies en premies in 2019 toe. Tenminste, wanneer de werken zijn uitgevoerd door een erkende aannemer:

 • De premie voor dakisolatie bedraagt €4/m2. Breng je de isolatie zelf aan? Dan heb je recht op de helft. 
 • Spouwmuurisolatie aanbrengen? Per vierkante meter krijg je 5 euro terugbetaald. 
 • Je ontvangt een premie van 15 euro per m2 voor muurisolatie. Dat geldt zowel voor binnenmuur- als buitenmuurisolatie. 
 • Isoleer je de vloer van de benedenverdieping of het plafond van de kelder? Dan komt de netbeheerder je tegemoet met 6 euro per vierkante meter
 • Ook isolerende beglazing verdient een premie! Bij driedubbele of hoogrendementsbeglazing kom je in aanmerking voor een subsidie van €10/m2
 • Een zonneboiler installeren levert je tot wel 550 euro per vierkante meter op (max. 2.750 euro en 40% van het factuurbedrag). 
 • Ga jij ecologisch verwarmen met een warmtepomp? Je distributienetbeheerder wil je daarvoor belonen. Met een geothermische warmtepomp heb je recht op een premie van tot wel 4.000 euro. Een investering in een lucht-water-warmtepomp levert je een premie van 1.500 euro op. Koos je voor de hybride versie? Dan maak je aanspraak op 800 euro.De premie voor een lucht-lucht-warmtepomp bedraagt dan weer 300 euro. 

Totaalrenovatiebonus

Investeer je in meerdere energiebesparende renovaties tegelijkertijd? Dan keert de netbeheerder bovenop de individuele premies ook nog eens een bijkomende bonus uit! De belangrijkste voorwaarde? Dat je binnen de vijf jaar in minimum drie van de volgende zeven werken investeert:

 1. dak- of zolderisolatie van minstens 30 m2,
 2. muurisolatie van minstens 30 m2,
 3. vloerisolatie van minstens 30 m2,
 4. isolerende beglazing van minstens 5 m2,
 5. een zonneboiler,
 6. een warmtepomp 
 7. of een ventilatiesysteem. 
Groen huisje met dollarcenten die door de schouw gaan
Na een grote renovatie win je geld dankzij de premies en het lagere energiefactuur.

Uiteraard geldt: hoe meer renovatiewerken je laat uitvoeren, hoe hoger het premiebedrag. Laat je het minimum van drie werken uitvoeren? Dan krijg je bovenop de individuele premies nog eens 1.250 euro extra. Vier investeringen worden beloond met 1.750 euro. De netbeheerder geeft je een bonus van 2.750 euro voor 5 werken en een van 3.750 euro voor 6 werken. Ga je echt zeer uitgebreid renoveren en voer je ze alle 7 uit? Dan ontvang je tot wel 4.750 euro! 

Noot: Woon je in een appartement? Dan maak je aanspraak op de helft van bovenstaande bedragen. 

Dit verandert er vanaf 1 januari 2019: verbeterings- en renovatiepremie worden één

houten maquette huisje met dollarzakje
Energiezuinig renoveren: het brengt geld op!

Niet alleen de netbeheerder, ook de overheid wil verbouwers financieel ondersteunen. Momenteel doet ze dat in de vorm van een renovatie- en een verbeteringspremie. Maar dat creëert verwarring: beide premies overlappen gedeeltelijk. Zo zijn het soort werken die in aanmerking komen ongeveer hetzelfde, maar verschillen de voorwaarden voor een terugbetaling. Om verdere verwarring te voorkomen, worden beide premies vanaf 1 januari 2019 versmolten tot de renovatiepremie. En dat is goed nieuws: het systeem verduidelijkt en versoepelt

Wie komt in aanmerking voor de renovatiepremie? Iedereen die het dak, het buitenschrijnwerk, de bouwschil of een van de technische installaties (verwarming, sanitair, elektriciteit) renoveert! De subsidie bedraagt maximum 10.000 euro, met een maximum van 2.500 euro per categorie en 20% van de factuur. Voor gezinnen met een lager inkomen zijn er minder strenge voorwaarden.

Premies voor nieuwbouw

Gelukkig worden er in 2019 niet alleen premies voor renovaties uitgereikt, maar word je ook beloond als je een nieuwbouw zet. Toch als het om een energiezuinige woning gaat. Zo kom je in aanmerking voor een premie wanneer je een warmtepomp of zonneboiler laat installeren. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden en premiebedragen als bij een verbouwing. Maar daarbovenop heb je ook nog eens recht op bijkomende beloningen. 

Vermindering onroerende voorheffing

In 2019 mag het E-peil van een nieuwbouw maximum 40 punten bedragen. Doe jij extra inspanningen en behaal je een E-peil van 30? Dan krijg jij gedurende vijf jaar tot wel 50% korting op je onroerende voorheffing. Voldoe je zelfs aan E20? Dan bedraagt de korting 100%! Dat zijn enkele honderden tot duizenden euro’s die je jaarlijks bespaart: ka-ching!

Nieuw in 2019: premie voor de warmtepompboiler

Premies in 2019: Huisje met energielabels en spaarvarken met centjes ernaast
Ingrijpende energetische renovatie of energiezuinig bouwen? Er valt vooral veel bij te winnen!

Het verschil tussen een warmtepompboiler en een warmtepomp? Die eerste verwarmt alleen het sanitair water, de tweede verwarmt de volledige woning en eventueel ook het sanitair water. En dat op basis van een hernieuwbare energiebron zoals lucht! Van plan een warmtepompboiler te installeren? Dan krijg je daar vanaf 2019 een premie van 400 euro (of maximum 40% van de investeringskosten) voor. Wees er wel snel bij: vanaf 2020 daalt die premie tot 300 euro. In 2025 zal ze zelfs volledig verdwijnen.       


11/12/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?