Belastingen berekenen: haal fiscale voordelen uit de belastingen!

In juni moet je steevast jouw belastingbrief invullen. Je kan echter ook heel wat fiscale voordelen halen uit jouw belastingen. Hoe kan je belastingen besparen?

Fiscale aftrek van energiebesparende maatregelen

Het belastingvoordeel voor energiebesparende uitgaven is het afgelopen jaar reeds aanzienlijk geslonken, maar uitgaven voor het plaatsen van dakisolatie kan je nog steeds inbrengen. De federale overheid geeft een belastingvermindering van 30% voor het plaatsen van dakisolatie met een maximum van 2000 euro (2930 euro geïndexeerd voor inkomstenjaar 2012). De werken moeten wel worden uitgevoerd door een erkende aannemer en voldoen aan enkele voorwaarden.

Ook als je jouw woning beveiligt tegen inbraak of brand kan je nog genieten van belastingvermindering. Voor het aangifte jaar 2012 (inkomstenjaar 2011) bedraagt de vermindering maximum 710 euro per woning.

De fiscale voordelen van een woonkrediet

Je kan jouw inkomsten ook fiscaal optimaliseren door jouw hypothecaire lening en/of jouw schuldsaldoverzekering van jouw belastingen af te trekken. Dit noemt dan de woonbonus. Ook de regelgeving met betrekking tot de fiscale aftrekbaarheid van hypothecaire leningen voor een enige eigen woning is veranderd. Tot eind vorig jaar was de woonbonus afhankelijk van het inkomen, vandaag geniet iedereen van een belastingvermindering tegen een vast percentage van 45%.

Pensioensparen

Je kan ook maandelijks geld storten op een pensioenspaarverzekering, waaruit je dubbel voordeel haalt. Zo spaar je niet alleen een mooi extraatje voor jouw pensioen bij elkaar. Als je in het vak 219 op je belastingbrief het bedrag dat je in de pensioenspaarverzekering stort invult, kan je 30% van de gestorte premies terugkrijgen. Dit kan tot een totale belastingvermindering van 273 euro per jaar oplopen. Ook na jouw 65ste kan je nog blijven genieten van deze fiscale voordelen.

Op zoek naar fiscaal advies bij de belastingaangifte? Ga langs bij jouw verzekeringsconsultent.

18/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

S
Sander

Het blijft complex om zelf je belastingen uit te rekenen en te optimaliseren, maar alle tips zijn welkom en helpen!