Alleen wonen? Bye bye hotel mama: dit is wat het huis uitgaan kost!

jongen met verhuisdoos in de hand, ouders staan op de achtergrond uit deur te kijken

Het is zover: je bent afgestudeerd, hebt je eerste vaste job te pakken en bent helemaal klaar voor de volgende stap … je eigen stekje! Alleen wonen is echter niet altijd even goedkoop. Gelukkig weet jij dankzij dit artikel perfect wat je moet verwachten én hoe je toch nog zo veel mogelijk bespaart.

Alleen wonen door te huren of te kopen?

Kopen = startkapitaal nodig

De eerste beslissing die je uiteraard moet maken, is of je gaat kopen of gaat huren. Voor veel jongeren is meteen iets kopen jammer genoeg geen realistische optie. Niet alleen moet je bovenop de hoge aankoopprijs (€200.000-€350.000) registratierechten en onroerende voorheffing betalen, je moet ook nog eens 15% van de aankoopprijs zelf op tafel leggen. Koop je een woning van pakweg €250.000? Dan moet je dus al €37.500 op zak hebben. Een behoorlijk bedrag voor een schoolverlater!

rekenmachine, stapel geldbriefjes, sleutel en plattegrond woning
Kopen of huren: het is voor veel jongeren de hamvraag.

Al is er ook goed nieuws: niet elke bank vraagt evenveel eigen inbreng. Bovendien is lenen zonder startkapitaal in theorie wel mogelijk, maar je zult dan een hogere interest moeten betalen. En dan ben je aan het einde van de rit dus meer geld kwijt!

Huren = huurwaarborg betalen

Bij huren hoef je natuurlijk niet zo’n groot startkapitaal te hebben. Wat wél op voorhand op je rekening moet staan, is het bedrag van de huurwaarborg. Die bedraagt twee tot drie maanden huur en wordt vaak vastgezet op een rekening van de verhuurder. Uiteraard krijg je, zolang er geen schade is aan de woning, dat bedrag ook weer terug wanneer je weer verhuist.

alleen wonen door te sparen, houten afbeelding huisje
Let op meer dan de maandelijkse kosten alleen: je moet, zowel bij huren als kopen, een bepaald startkapitaal hebben!

Meer dan alleen het startkapitaal

Vooraleer je een lening of huurcontract krijgt, moet je dus al wat gespaard hebben. Mag je in het huis gaan wonen? Proficiat! Maar dan begint het betalen natuurlijk pas écht …

Huurprijs + gemeenschappelijke kosten

De meeste jongeren kiezen ervoor om te huren. Je hebt dan een minder groot startkapitaal nodig, moet nog niet meteen beslissen waar je permanent zult wonen en woont gemakkelijker met een vriend(in) samen. De huurprijs van je studio, appartement of huis hangt natuurlijk af van verschillende factoren: de gemeente, de grootte, het aantal slaapkamers … Reken zeker tussen 600 en 700 euro per maand. Huur je een appartement? Dan betaal je daarbovenop ook voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen, zoals de trap en de lift (gemiddeld €100/maand).

alleen wonen: vrouw rekent huur uit, maquette huis en stapeltjes centjes ervoor
De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen ligt tussen 600 en 800 euro.

Maandelijkse vaste kosten

Daarmee is jammer genoeg nog niet alles gezegd. Bovenop de huurprijs of lening komen nog andere maandelijkse kosten:

  • Je verbruikt natuurlijk water, elektriciteit, gas, internet … en dat heeft zo zijn prijs: rond de 140 euro per maand.
  • Je betaalt het op jaarbasis, maar deel het gerust door 12 om de kosten per maand te berekenen: de verzekeringen! Een brandverzekering is verplicht. Per jaar is dat zo’n 100 tot 150 euro. Ook een woonverzekering, zoals een opstalverzekering, mag je niet vergeten!
  • Vergeet je eten en drinken niet! Reken zo’n 200 euro per maand voor je supermarktbezoeken, al hangt dat natuurlijk ook af van wat jij allemaal koopt.
gelukkig koppel winkelt in supermarkt
Vergeet niet om je eten en drinken mee te rekenen in de maandelijkse vaste kosten!

Startbudget om alleen te wonen

alleen wonen in leeg appartement
Uiteraard heeft je appartement meubelen nodig: ook dat is een van de starterskosten!

Je startkapitaal of huurwaarborg afgegeven? Zorg er zeker voor dat je nog wat extra budget op je rekening hebt staan: je moet je huis of appartement nog inrichten! Op de grond zitten, eten en slapen, dat kun je niet ideaal noemen. Investeren in degelijk meubilair is dus een echte must. Gelukkig zijn er altijd wel mensen in de buurt die bepaalde meubelstukken niet meer nodig hebben en die daarom gratis weggeven of goedkoop doorverkopen. Je hoeft ook niet meteen alle meubels tegelijkertijd te kopen: koop eerst het meest noodzakelijke, daarna kun je weer even sparen voor bijvoorbeeld een nieuwe kast.

Alleen wonen én besparen

Alleen wonen zul je dus voelen aan je portemonnee. Gelukkig zijn er wel een aantal tips waarmee je rekening kunt houden:

  • Huur niet alleen, maar samen met vrienden. Zo kun je de huur, gemeenschappelijke kosten en vaste kosten delen.
  • De huismerken in de supermarkten zijn zeker even goed als de A-merken, maar zijn een heel pak goedkoper. Jij weet dus wat te kiezen!
  • Vergeet zeker geen rekening te houden met onze 5 eenvoudige tips om energie te besparen.
vrouw met dikke trui met handen op verwarming
Een tip om energie en dus centen te besparen: zet je verwarming een graadje kouder en doe gewoon een extra trui aan.
16/02/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?