DIY: je afvoer gemakkelijk ontstoppen dankzij deze handige trucjes

gootsteen die doorloopt

Lap, het water in je gootsteen loopt nog amper weg. Alweer een verstopping! Hoe je gemakkelijk zelf je afvoer ontstopt zonder in grote kosten te vallen? Wij deden de test.

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Je bomma, tante of het internet hebben je ongetwijfeld al de volgende tips gegeven: gebruik soda, cola, vaatwastabletten of zelfs gebitsreiniger om je afvoer te ontstoppen. Maar werkt dat ook? Goed nieuws: ja! Als het om een lichte verstopping gaat, tenminste. Spoel flink door met kokend water en je verstoppingsprobleem is definitief verholpen.

soda ontstoppen afvoer
Soda heb je ongetwijfeld al in huis. Gebruik het om je afvoer te ontstoppen!

De tuinslang als redder in nood

Vooraleer je weet of een tuinslang je kan verhelpen van de verstopte afvoer, moet je eerst weten waar de verstopping zit. Zet een emmer onder je leidingen onder het aanrecht. Draai vervolgens de sifon (de zwanenhals) los. Valt het afvalwater meteen in de emmer? Dan weet je een ding zeker: de verstopping zit verder.

Indien dat het geval is, zou een tuinslang wel eens redding kunnen bieden. Steek de tuinslang zo ver je kunt in de afvoerpijp. Opgelet: je mag niet te hard wrikken! Maak de opening rond de afvoer aan de bovenkant dicht en draai de kraan open. Die verstopping wordt zo weggespoten.

verstopte gootsteen
Een tuinslang kan deze situatie verhelpen!

Let op: ook deze oplossing werkt alleen als het over een lichte verstopping gaat. Bij zwaardere verstoppingen komt het water gewoon met volle kracht terug.

Koop of leen een ontstoppingsveer

Heb je zelf een ontstoppingsveer in huis of kun je er een lenen van iemand? Dan kun je daarmee de verstopping te lijf gaan.

  1. Zet een emmer onder de sifon en draai die los. Het afvalwater loopt in de emmer.
  2. Steek de ontstoppingsveer in de afvoer.
  3. Draai de veer met kleine bewegingen steeds verder de buis in.

Voel je weerstand? Haal de veer dan iets terug en probeer opnieuw. Je bent misschien op de verstopping gestoten, maar het kan ook simpelweg een scherpe bocht in je afvoer zijn. Ga dus zeker niet te bruusk tewerk om je leidingen niet te beschadigen.

vakman draait sifon los
Zet steeds een emmer onder je sifon wanneer je die losdraait!

Geen chemische producten!

Chemische producten doen jammer genoeg vaak niet wat ze beloven. Heel wat weggegooid geld, dus! Bovendien zijn ze slecht voor het milieu en gevaarlijk voor je eigen gezondheid. Denk maar aan de slechte stoffen die je inademt of de brandwonden die je ermee kunt oplopen. Het is duidelijk: chemische middelen gebruiken raden we af!

Ik krijg die verstopping niet weg! Wat nu?

Heb je al het mogelijke gedaan en krijg je de verstopping toch niet weg? Schakel dan zeker een professional in. Een loodgieter heeft van afvoeren en riolen ontstoppen zijn vak gemaakt en weet dus ongetwijfeld meteen hoe hij jouw verstopping te lijf gaat. Via Rioolprobleem Kwijt vind je gemakkelijk en vlot een vakman bij jou in de buurt. En dat voor een eerlijke prijs!

13/08/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?