Loodgieter geeft DIY-tips om een verstopping te verhelpen

verstopping afvoer

Een verstopping vormt net als een lekkage of een storing in een cv-ketel een grote ergernis voor veel woningbezitters. Zeker tijdens de warme zomerdagen kan een v  erstopping een broeinest voor bacteriën vormen en voor onaangename geurtjes zorgen. De verstoppingen zijn doorgaans het gevolg van restafval wat op de bodem van de afvoer achterblijft en zo het begin van een verstopping vormt. De ophoping zal steeds groter worden, wat ertoe leidt dat het water minder makkelijk afgevoerd kan worden. Voorbeelden van restafval zijn onder meer etensresten, takjes, grote proppen toiletpapier, vette haren, zeepresten, enzovoorts. 

In dit artikel vind je een aantal handige tips van een loodgieter, die je kunnen helpen bij het oplossen van verstoppingen. Mocht het verhelpen van een verstopping zelf niet lukken, dan kun je een loodgietersbedrijf inschakelen voor professionele hulp.

Een verstopping oplossen met soda

soda verstopping afvoerEen van de makkelijkste manieren om een verstopping in huis te verhelpen, is het gebruik van soda. Soda kun je bij een supermarkt kopen en vervolgens met een theelepeltje in de afvoer scheppen. Laat de soda enige tijd intrekken en spoel de afvoer vervolgens met kokend water door. De reden dat soda zo goed werkt, is het feit dat soda een ontvettende werking heeft. Het restafval komt hierdoor lost van de afvoerwand te zitten, waarna het met het kokende water naar de centrale riolering kan worden afgevoerd. Het kan noodzakelijk zijn om deze handelingen meerdere keren uit te voeren.

Gebruik een trekveer bij een verstopping

verstopte afvoer

Naast het gebruik van soda, kan ook het gebruik van een trekveer helpen. Een trekveer is een lange, flexibele veer, die door de afvoer kan worden geduwd. Op deze manier duw je het restafval als het ware naar de centrale riolering. Net als bij het gebruik van soda, is het ook in dit geval zeer belangrijk om de afvoer enige tijd door te laten spoelen. Zo wordt voorkomen dat er restafval in de afvoer achterblijft.

Veel loodgietersbedrijven bieden tegenwoordig een spoedservice aan, die 24/7 bereikbaar is. Deze spoedservice kan hulp bieden bij het ontstoppen van de verstopte afvoer, wanneer deze DIY-tips niet hebben geholpen. Zij beschikken over extra gereedschappen om de verstopping snel te verhelpen. Vaak spuit een loodgieter bijvoorbeeld de afvoer onder een hoge druk door.

Bron: loodgietersint-niklaas.be

26/07/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?