Tijd voor nieuwe ramen? Houd deze 4 tips in het achterhoofd!

vrouw staat aan verandaraam met tas koffie

Tijd om je ramen te vervangen? Dan heb je vast al gemerkt dat het perfecte raam kiezen niet altijd even gemakkelijk is. De lichtinval moet optimaal zijn, het raam moet goed isoleren én verluchten, het moet veilig zijn … Onder het motto “alle tips zijn welkom” geven wij er in dit artikel alvast vier mee waaraan je zeker moet denken wanneer je nieuwe ramen kiest.

Tip 1: Kies het juiste materiaal

Wat eerst en vooral belangrijk is, is natuurlijk de uitstraling van je ramen. Die maken of kraken de look van de rest van je woning! Vaak is een likje verf eigenlijk al voldoende. Toch je raamkozijnen vervangen? Dan zijn dit je keuzes:

  • Aluminium. Dit materiaal is vrij duur, maar wel erg sterk, geschikt voor grotere glasoppervlaktes én 100% recycleerbaar.
  • Pvc. Dat is goedkoper, verkrijgbaar in talloze kleuren en onderhoudsvriendelijk. Het is wel iets minder sterk.
  • Hout. Ook dat is goedkoper dan aluminium en heeft een erg warme, natuurlijke uitstraling. Hout vergt wel heel wat onderhoud.
leeshoek raam veranda
Dankzij het witte raam is deze leeshoek extra gezellig.

Tip: Laat je zowel het glas als het schrijnwerk vervangen? Dan komt je buitenschrijnwerk misschien wel in aanmerking voor de renovatiepremie van de Vlaamse overheid! Daarvoor moet je woning wel minstens dertig jaar oud zijn.

Tip 2: Kies het juiste type raam

Draairamen, vouwramen, schuiframen … Ook wat het raamsoort betreft, zijn de keuzes talrijk! Hoe je kiest? Bedenk vooraf wat je eigenlijk nodig hebt. Zo is een schuifraam naar een (toekomstig) terras ideaal. Een vast raam is dan weer een goedkope en veilige keuze. Het nadeel daarvan? Je kunt de kamer dan niet verluchten. Zeker in goed geïsoleerde woningen is dat dus een minder goed idee.

raam op kiep
Een raam dat op kiepstand kan, is ideaal. Zo heb je toch nog een beetje verluchting!

Tip: Combineer een vast raam met een ventilatierooster. Op die manier heb je toch gezonde en verse lucht in huis.

Tip 3: Kies een raam dat goed isoleert

Sinds 2020 is in Vlaanderen dubbel glas verplicht: de tijd van enkele beglazing ligt nu dus officieel achter ons. En die verplichting moet je echt serieus nemen: vanaf 2023 kan je woning al ongeschikt worden verklaard als je meer dan een raam met enkele beglazing hebt. Gelukkig heeft isolerende beglazing veel voordelen. Je woning is bijvoorbeeld heel wat energiezuiniger!

wit dubbelraam met hondje achter glas
Dankzij dubbele beglazing blijft het binnen lekker aangenaam.

Het nóg beter doen dan dubbele beglazing? Kies dan voor hoogrendementsglas: dat isoleert nog eens tweemaal zo goed. Laat je dat glas door een aannemer plaatsen, heb je als Vlaming bovendien ook nog eens recht op een energiepremie van de netbeheerder. Een premie van 10 euro per vierkante meter: zeker het overwegen waard dus.

schuifraam aan leefruimte naar buiten

Tip: niet alleen de netbeheerder, er zijn ook enkele gemeentes en provincies die premies toekennen voor de plaatsing van hoogrendementsglas. Informeer je dus zeker even bij de gemeente!

Tip 4: Kies een veilig raam

Vorig jaar waren er in België gemiddeld 14 (!) inbraken per dag. Zeker als je weet dat heel wat dieven via het raam naar binnen dringen, houd je het best rekening met inbraakpreventie wanneer je je ramen kiest. Denk aan een stevige bevestiging van het raamkozijn, veiligheidsfolie, raamgrendels … Hoe moeilijker de inbreker het heeft, hoe meer kans dat hij vruchteloos weer afdruipt!

beveiliging aan raam, slot aan raam
Zorg voor goed beveiligde ramen om inbrekers te weren.

Tip: De Vlaamse premie voor inbraakbeveiliging is afgeschaft, maar sommige gemeentes bieden nog soortgelijke premies aan. Informeer je bij de gemeente dus zeker naar de voorwaarden en mogelijkheden.

11/06/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?