5 tips voor inbraakpreventie: geef inbrekers geen kans

inbraakpreventie spullen

Ga je een paar weken op vakantie en durf je je huis moeilijk onbewoond achterlaten? Ben je extra onzeker tijdens de eindejaarsperiode? Of wil je je gewoonweg altijd veilig voelen? Denk dan aan inbraakpreventie! Die hoeft heus niet zo duur en ingrijpend te zijn. Dankzij deze 5 tips zet jij dieven buitenspel.

Tip 1: Zorg voor een onaantrekkelijke woning

Natuurlijk kun je veel dure en ingrijpende maatregelen nemen, maar als het om inbraakbeveiliging gaat, geldt: alle kleine beetjes helpen! Je moet daarbij vooral erg oplettend zijn. Maak het de dieven dus zeker niet te gemakkelijk:

 • Doe altijd je ramen en deuren op slot wanneer je niet thuis bent, zelfs al ga je maar even naar de bakker.
 • Leg geen dure, waardevolle bezittingen in het zicht: inbrekers doen dan extra veel moeite om die mooie spullen te bemachtigen.
 • Laat geen gereedschap rondslingeren in de tuin. Dieven weten met hamers en ladders tenslotte goed hun weg …

Op die manier maak je je woning erg onaantrekkelijk om in te breken: de inbrekers weten niet of je wel voor hen interessant materiaal in huis hebt én raken niet zomaar zonder slag of stoot binnen.

dief probeert 's nachts via raam binnen te dringen in woning
Laat geen gereedschap rondslingeren buiten: daar maken dieven gretig gebruik van.

Tip 2: Maak het de dieven extra lastig

Zijn de inbrekers na drie minuten nog niet binnen? Dan is de kans groot dat ze hun inbraakpoging staken. Je hoeft er dus niet noodzakelijk voor te zorgen dat het echt onmogelijk is om je woning binnen te dringen, maar wél om dat onmogelijk te maken binnen de drie minuten. Enkel en alleen je deuren op slot doen, is daarbij vaak niet voldoende: dieven kennen de meest slinkse trucjes om die toch open te krijgen. Ook door de ramen raken ze alsnog naar binnen. Zorg daarom zeker voor …

 • rolluiken.
 • een raam beveiligd met opbouwslot of raamdraaikurk. Vergeet daarbij het kleine kelderraam niet!
 • een deur met goed veiligheidsslot en veiligheidscilinder.
dief probeert deurslot te openen
Een deur met veiligheidsslot en -cilinder krijgt een inbreker niet zomaar open!

Tip 3: Maak de kans op betrappen groot

Inbrekers komen niet graag in residentiële buurten of doodlopende straten, wel in grote appartementsblokken. Hoe dat komt? In een residentiële buurt kent iedereen iedereen: de sociale controle – en dus ook de kans om betrapt te worden – is er te groot.

In een groot appartement daarentegen is het niet vreemd als er een onbekende rondloopt. Ideaal voor inbrekers, want zij lijken niet verdacht! Zorg er daarom voor dat de buren en jij wat op elkaar en elkaars woning letten. Iets verdachts gezien? Dan verwittig jij meteen de politie!

inbraakpreventie: beware of the dog-sign op hek
Extra tip: hang een “opgepast voor de hond”-bord aan je afsluiting, zelfs al heb je geen hond. Zo krijgen die inbrekers toch alweer wat extra schrik.

Een andere manier om inbrekers zo snel mogelijk weg te jagen, is door een lamp met bewegingssensor in de tuin te plaatsen. Die lamp springt alleen aan wanneer er iemand voorbijloopt en zal daardoor de dieven opschrikken. Bovendien slorpt zo’n lamp minder energie op dan een die de hele nacht aanblijft.

uitpuilende brievenbus
Zorg ervoor dat je brievenbus nooit uitpuilt: inbrekers zullen weten dat ze dan vrij spel hebben omdat er niemand thuis is!

Geef je woning ook altijd een bewoonde indruk, zelfs al ben je niet thuis: zorg ervoor dat er automatisch een lichtje aanknipt wanneer het begint te schemeren, laat de buurman je brievenbus leegmaken, betaal iemand om je gras af te rijden … Inbrekers komen niet graag binnen als ze denken dat de bewoners thuis zijn.

Tip 4: Investeer in een alarmsysteem

Een duurdere maar zeer effectieve manier van inbraakpreventie: een alarmsysteem! Ten eerste is het aan de buitenkant vaak al duidelijk dat je een alarm in huis hebt: niet echt aantrekkelijk voor de inbrekers! Ten tweede schrikt het lawaai de dieven af, wat ervoor zal zorgen dat ze snel weer vertrekken.

Als extra beveiliging sluit je het systeem ook nog eens aan op meerdere telefoonnummers die meteen een melding krijgen wanneer er verdachte activiteit is. Of koppel je alarmsysteem zelfs aan de meldkamer: zo is ook de politie meteen op de hoogte en kan die indien nodig een kijkje nemen. En de politie naar je woning sturen: dàt is pas inbraakpreventie!

inbraakpreventie alarmknoppen
Dankzij een alarmsysteem word jij meteen gewaarschuwd bij verdachte activiteit.

Aan een alarmsysteem zijn wel een aantal regels verbonden. Zo ben je verplicht om het systeem binnen de tien dagen na installatie aan te geven bij Police On Web. Ben je aangesloten bij een erkende alarmcentrale? Dan hoef je dat niet te doen, die doet de registratie voor jou. Zorg ervoor dat de politie altijd goed weet wie er precies in het pand woont. Ben je bijvoorbeeld de huurder en trek je naar een andere woning? Dan moet jij je afmelden en de volgende huurder moet zich aanmelden.

Tip 5: Denk aan camerabewaking

Zomaar gefilmd worden als je ergens aan het inbreken bent? Je zou voor minder je inbraakpoging staken. Een investering in camerabewaking is dus zeker niet verloren. Installeer zeker camera’s op de oprit en aan de plaatsen waar dieven de woning zouden kunnen binnendringen, zoals bij de deuren. Ook binnen in huis kun je voor camera’s zorgen.

’s Nachts graag duidelijke beelden? Kies dan voor een infraroodcamera. Overdag zijn die beelden iets minder scherp, maar in het donker zie je wel alles dat en iedereen die voorbijloopt. Sla de beelden zeker ook op: zo heb jij achteraf bewijsmateriaal moest er toch iemand zo dapper zijn geweest om je woning binnen te dringen.

inbraakpreventie camerabewaking
Betrapt! Dankzij camerabewaking houd jij je woning van eender waar in het oog.

Nut inbraakpreventie in cijfers

Jammer genoeg zijn er dagelijks nog steeds zo’n 200 woninginbraken. Dat betekent dat er één kans op twintig is dat er de komende vijf jaar bij jou ingebroken wordt. Niet echt bemoedigend! Hoewel je natuurlijk ook simpelweg pech kunt hebben, zijn er wel een aantal inbraakwerende maatregelen die je zelf kunt nemen. Zorg jij voor inbraakpreventie, ben jij zelfs tot 15 keer beter beschermd tegen inbraak dan diegenen die dat niet doen! De moeite waard om in te investeren dus. En met wat geluk krijg je van de gemeente ook nog eens een premie als je aan inbraakbeveiliging doet. Kijk dat zeker even na!

vrouw doet deur op slot
De deur vastgedaan? Check? Laat die vakantie dan maar beginnen!
09/07/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

N
Nathalie

Wat is het beste alarmsysteem?

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Nathalie,

  Welk alarmsysteem het beste bij jou past, hangt af van je situatie: woon je in een vrijstaand huis of in een rijhuis, hoe groot is de woning, wil je een alarm met of zonder camera’s … Neem zeker eens contact op met een gespecialiseerde firma, die kent er alles van en helpt je ongetwijfeld verder! Tip: op de website van bouwplatform Offrea ontvang je gratis en vrijblijvend verschillende offertes van installateurs van alarmsystemen. Zo kom jij gemakkelijk met meerdere professionals in contact.

  Veel succes!

  Met vriendelijke groet,

  Hanne
  Homeproved

Bekijk 1 andere vraag over dit project