Waarom goede valbeveiliging bij werken op hoogte belangrijk is

valbeveiliging

Valbeveiliging in de bouwsector is essentieel, maar wordt helaas niet altijd toegepast. Daardoor gebeuren er jaarlijks nog te veel ongevallen bij werken op hoogte. Met goede valbeveiliging kunnen we (het merendeel) van die ongevallen voorkomen.

Valbeveiliging van A tot Z

Benieuwd naar de verschillende soorten valbeveiliging? We zetten er een aantal op een rijtje:

Dakrandbeveiliging

Wie werken op hoogte zegt, zegt onherroepelijk ook dakwerken. Dakrandbeveiliging is dan ook de bekendste vorm van valbeveiliging. In dat geval bevestigt men hekken aan de dakrand, zodat de kans kleiner is dat er iemand valt.

valstopblok

Beschermende gordels

Wanneer er iemand alleen op een dak werkt, is het zinvol om te zorgen voor anti-valgordels, een veiligheidsharnas of een valstopblok. Met dat type valbeveiliging voorkom je dat iemand naar beneden valt.

Een valstopblok werkt volgens een eenvoudig, maar erg effectief systeem.

Beveiliging voor lichtkoepels

Gaat het om een dak met lichtkoepels? Zorg dan voor lichtkoepelbeveiliging. Lichtkoepels lijken misschien ongevaarlijk, maar niets is minder waar. Wanneer iemand op een lichtkoepel valt, is die namelijk niet sterk genoeg om de klap op te vangen.

Kooiladders

Kooiladders zijn onmisbaar wanneer het dak waarop in kwestie vaak wordt betreden. Ze beginnen op 2,5 meter hoogte en zorgen voor een veilige vluchtroute.

Dat is handig wanneer er bijvoorbeeld een brand uitbreekt in het gebouw waarop wordt gewerkt. Moet iemand van buiten het gebouw het dak op? Ook dan zijn kooiladders een goede oplossing. Bij een hoogteverschil van meer dan tien meter moeten er rustbordessen worden aangebracht.

Nóg meer dakbeveiliging

In wat voorafgaat hebben we lang niet alle beveiligingsmogelijkheden aangehaald. Denk aan katrollen, helmen, vallijnen, leeflijnen of afdaalapparatuur… Er is hoe dan ook een geschikte valbeveiliging voor jouw klus op hoogte!

veiligheidshelmen

Is valbeveiliging verplicht?

In heel wat situaties is valbeveiliging verplicht. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer op een hoogte van 2,5 meter of meer wordt gewerkt, of bij werken op een plat dak.

10/09/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?