Jouw project in beeld: in 6 stappen naar perfecte smartphone fotografie

smartphone fotgrafie

Soms zegt een beeld meer dan 1.000 woorden… en dat geldt ook voor jouw projecten. Wees gerust, je hebt heus geen duur fototoestel nodig om je realisaties mooi in beeld te brengen. Een smartphone met een goede camera & een beetje oefening brengt je al heel ver. Wij geven je 6 tips voor perfecte smartphone fotografie.

1.    Schone lens = ‘schone’ foto

Net zoals je beter ziet door een propere bril, zijn ook je foto’s veel mooier en scherper als de lens schoon is. Weg met vingerafdrukken & vlekken, hallo helder zicht!

2.    Recht zetten + houden

Zorg dat je telefoon altijd recht staat, horizontaal of verticaal. Dat zorgt voor rust & structuur in je foto’s. Daarnaast is het ook essentieel om je smartphone stil te houden, zodat je foto niet bewogen is.

Tip: Er zijn heel wat handige, betaalbare accessoires die je hierbij kunnen helpen, zoals een flexibel statief dat de richting van je telefoon steeds herstelt.

3.    Scherpstellen: DO, zoomen: DON’T

DO: Als je je telefoon eenmaal recht hebt gezet, is het tijd voor de foto. Tik op het voorwerp op je scherm dat je wil scherpstellen. Dit punt zal de volle aandacht krijgen in de foto.

DON’T: Inzoomen daarentegen is geen goed idee. De zoomfunctie van je smartphone vergroot enkel het beeld, en maakt het eindresultaat minder scherp. Onze tip? Zoom echt in door zelf dichterbij te gaan.

5.    Oefening baart kunst

Trial & error.

Oefenen, oefenen, oefenen. Het is en blijft de beste manier om iets aan te leren en er goed in te worden. Een tip? Maak de hele dag door foto’s, ook voor- en na de werkuren. Wat je ook vastlegt op beeld, elke foto die je maakt brengt je een stap dichter bij de perfecte foto en vormt je tot een krak in smartphone fotografie.

4.    Belichting: buitenlicht voor het mooiste zicht

Goede belichting is essentieel voor een mooie foto. Als je op de volgende 2 dingen let, worden jouw foto’s pareltjes.

  • Buitenlicht. Buitenlicht zorgt voor de beste resultaten. Het liefst maak je de foto’s ook buiten, maar in een ruimte met veel ramen lukt het ook prima.
  • Daglicht. Vergeet de flash van je camera en neem enkel foto’s overdag. Die zullen mooier, scherper en sprekender zijn, beloofd.

6.    ‘Sjoemelen’ mag voor een keer

Jammer genoeg is het niet elke dag mooi weer en zien je foto’s er van dag tot dag anders uit. Ga daarom aan de slag met de filters van je smartphone om je foto’s mooier te maken. Mag het iets meer zijn? Er zijn ook tal van gratis apps om je foto’s eenvoudig te bewerken.

filters voor smartphone fotografie
Een eenvoudige lichtfilter kan wonderen doen voor je foto. Foto bij fixthephoto.com (Pinterest).

Let op: kies voor 1 stijl en houd het natuurlijk. Idealiter stel je een filter in die je voor al je beeldmateriaal gebruikt.

Smartphone klaar? Klikken maar!

11/09/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?