Vakvrouw aan het woord: "Ik kan best mijn mannetje staan in de mannenwereld!"

Vakvrouw aan het woord: "Ik kan best mijn mannetje staan in de mannenwereld!"

Wist je dat... maar 10% van de werkgevers & werknemers in de bouwsector vrouwen zijn? M. Janssens uit Zoersel is er daar eentje van. Ze vertelt dat ze met momenten haar mannetje moet staan tussen al het mannelijk geweld, maar dat lijkt prima te lukken! We stelden haar een paar vragen om er meer over te weten te komen.

Welke job oefen je uit & hoelang doe je dat al?

M. Janssens: "Ik werk als schilder & decorateur. Ondertussen doe ik dat al meer dan 3 jaar met hart & ziel. Het lijkt cliché, maar ik blijf het fantastisch vinden om met een pot verf & een paar kwasten en rollers de wensen van de bewoners om te zetten in realiteit en zo mee te bouwen aan hun thuis."

Hoe ben je in de job 'terechtgekomen'?

"Ik heb in het middelbaar de opleiding schilder-decorateur gevolgd. Het was niet meteen mijn kinderdroom om schilder te worden, maar dat ik iets met mijn handen moest doen, was al snel duidelijk. Achter een bureau zitten is mij veel te abstract, en lijkt me - als ik dat mag zeggen - soms ook heel saai en eentonig. In mijn job heb je dat 'probleem' niet. Elk project is anders, net als elke woning!"

Hoe voelt het om in een 'mannensector" te werken?

"Ik heb geen vrouwelijke collega's. In het begin vond ik het best beangstigend, zo als jonge vrouw tussen al dat mannelijk geweld. Ik kwam net van de schoolbanken en wist gelukkig niet beter. Nu ben ik het wel gewoon dat ik geen vrouwelijke collega's heb - en die naar alle waarschijnlijkheid ook niet snel zal krijgen -, maar dat vind ik niet echt een probleem. Ik moet mijn mannetje staan, maar dat lukt prima!", lacht ze.

Wordt je anders behandeld door je mannelijke collega's? Of door je werkgever?

gelijkheid mannen en vrouwen

"Soms merk ik wel dat mijn collega's anders met elkaar omgaan dan met mij, al is dat niet bij iedereen het geval. De jonge collega's zijn misschien iets meer open minded & zien me eerder als één van hen dan de 'ervaren rotten' in het vak. Vroeger was het immers al helemaal uitzonderlijk dat er een vrouw met haar handen werkte. Als het gebeurt, trek ik het me in elk geval niet (te veel) aan."

"Mijn werkgever is misschien iets 'voorzichtiger' met mij, maar behandelt me, zowel wat het werk betreft als financieel, op dezelfde manier als de rest. Dat is misschien niet meer dan normaal, maar dat apprecieer ik wel echt."

Hoe reageren klanten als er een vakvrouw ipv vakman langskomt?

M. Janssens: "Zonder het te willen laten zien, merk ik soms wel dat klanten 'schrikken' wanneer ik plots voor de deur sta, en niet een van mijn mannelijke collega's. Die eerste reactie maakt wel heel snel plaats voor een welkom gevoel. Voor de klant is het uiteindelijk het belangrijkst dat het werk goed en correct wordt uitgevoerd. Wie dat precies doet - en of dat een man of vrouw is - verandert daar weinig aan."

tevreden klanten