Scandinavisch interieur: het landelijke gevoel van Scandinavië in je woning

Landen als Denemarken, Zweden en Finland hebben de voorbije decennia ontegensprekelijk hun stempel gedrukt op de Europese designwereld. Meubelketen Ikea heeft wereldfaam vergaard met zijn functioneel en betaalbaar meubilair en in de slipstream daarvan zijn merken als Functionals, Hay en Muuto de voorbije jaren uitgegroeid tot toonaangevende producenten van simpel, maar functioneel design.

‘Natuurlijke materialen’, ‘felle kleuren’, ‘ingetogen vormgeving’ en bovenal: ‘functionaliteit’, dat is in een notendop waar Scandinavisch design voor staat. Hout is het nationale exportproduct nummer één. Typerend is het blankhouten meubilair met een specifieke nadruk op lijn en vorm. Ontdek onderaan de pagina onze 10 tips voor een Scandinavisch interieur!

Scandinavisch design – Van interieurtips tot shoppingadresjes

Leuk aan Scandinavisch design is de veelzijdigheid. Je kunt Scandinavische meubels werkelijk overal kwijt, tot in de slaapkamer toe! Maar de Scandinavische designers beperken zich uiteraard niet enkel tot meubilair. Of wat dacht je, bijvoorbeeld, van de leuke decoratie van House Doctor, het werk van Andreas Engesvik of de designlampen van Chen Karlsson?

Scandinavisch design kopen? Dan kun je in België, naast Ikea, bij heel wat merken terecht.

  • Bodum
  • Hay
  • Ferm Living
  • Normann Copenhagen
  • Muuto
  • Gubi

Scandinavisch design kopen kan onder andere bij Moose in the City in Antwerpen, Interior Gent maar dus ook bij IKEA!

Inspiratie voor een Scandinavisch interieur

Bij Homeproved zijn we allen grote fans van het luchtige en speelse karakter van Scandinavisch design. We inspireren jullie dan ook graag met onze diverse artikels & fotogalerijen boordevol tips & tricks om de sfeer van Scandinavië naar jouw interieur te halen!

Als het over Scandinavische appartementen gaat dan trekt de woonkamer meteen de aandacht. Een gevolg van de spectaculaire details. Daarom besloten we de charmes van de Scandinavische slaapkamer ook eens te belichten.

Scandinavisch design in de slaapkamer

Scandinavisch design, dan zit de schoonheid in de eenvoudige vormgeving. Wie wil het niet in huis halen? Ook deze Dots kapstokken van het Deense merk Muuto combineren de pure schoonheid van Scandinavisch design met de warme uitstraling van hout.

Muuto = top Scandinavisch design!

Drie werfst hoera, daar is de herfst… We wanen ons de komende periode in Noord-Europa. Inderdaad, ook dit najaar is Scandinavisch design hot! Maar er is meer, ontdek de warmste design trends voor de herfst en de winter.

De mooiste & warmste interieur design trends voor dit najaar

Hou je van een retro interieur met vintage meubelen? En liefst ook nog betaalbaar? Dan moet je als de bliksem naar Ikea voor de Stockholm collectie! Sinds april 2013 heeft Ikea de Stockholm collectie op de markt gebracht. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om meubelstukken met de uitstraling en vormgeving van Scandinavisch design, met een knipoog naar de jaren 50.

> Ikea stockholm collectie

Zoals we allemaal weten, zegt een beeld vaak meer dan duizend woorden. Laat je daarom verleiden door onderstaande fotogalerij met heel wat leuk beelden van diverse Scandinavische designs & interieurs:

10 tips voor een echt Scandinavisch interieur

Waar anders dan bij een echte Zweed kan je ten rade gaan om te achterhalen wat Scandinavisch design nu juist is en hoe je deze pure, elegante en praktische interieurstijl in jouw woning kan verwerken. Staffan Tolgard, een Zweedse designer die z’n eigen designbureaus heeft in London en in de Algarve in Portugal, vertelt in 10 tips wat de belangrijkste elementen zijn van de Scandinavische stijl:

Houten vloeren

Hout is een enorm belangrijk materiaal voor de Scandinaviërs. Ze houden van natuurlijke materialen en verwerken deze dan ook graag in hun interieur. Zowat alle vloeren in Scandinavische huizen – behalve de badkamervloer – zullen dus houten vloeren zijn. Bij voorkeur in een lichte kleur.

Een licht kleurenschema afgewisseld met aardetinten

Eenvoud en natuur staan centraal in het Scandinavisch interieur. Wit, grijs en blauw keren daarom vaak terug en worden smaakvol afgewisseld met aardetinten om een rustgevend geheel te bekomen. Maar dat betekent echter niet dat het interieur ‘kleurloos’ blijft. Zo zijn/waren er diverse Scandinavische designers (Marimekko, Josef Frank, …) die kleurrijke designs en patronen maakten voor o.a. woningtextiel en behangpapier. Ook met bloemen kan je uiteraard meer kleur in je interieur verwerken en tegenwoordig zien we ook dat kleine decoratie en woonaccessoires in een hip kleurtje hun plaats vinden binnen een Scandinavische inrichting.

Natuurlijke materialen

In Scandinavië houdt men van natuurlijke materialen. Hout staat centraal en mag overal terugkomen: van de meubels tot de vloeren maar ook op de muren en het plafond. Door bepaalde houtsoorten te bewerken met oliën, verkrijg je ook die verweerde look die vaak zeer typerend is voor Scandinavisch design.

Vorm & ontwerp

Op dit punt zijn ze vrij strikt: ‘cleane’, strakke lijnen van architectuur tot de meubels.

Een praktisch interieur

Een Scandinavisch interieur moet niet alleen mooi zijn om naar te kijken maar moet ook praktisch en aangenaam zijn om in te leven, werken en wonen.

Meubels

Op vlak van meubels heb je echt zoveel keuze dat er echt voor ieder wat wils is. Scandinavië heeft verschillende grote designers voortgebracht – denk maar aan Wegner, Aalto, Jacobsen, Panton, etc. – en dankzij de tijdloze designs passen de ontwerpen van toen perfect in onze hedendaagse interieurs & huizen.

Een haard in de hoek van de kamer

In tegenstelling tot West-Europese landen waar de kachel of open haard eigenlijk het middelpunt van een kamer is, wordt in Scandinavische landen de kachel of haard in een hoek van de ruimte geplaatst. Dit zorgt meteen voor een heel ander zicht.

Milieubewust design

Iets wat minder met je interieur te maken heeft maar wel met je woning is de ecologische impact van jouw woning. Is je huis goed geïsoleerd? Maak je gebruik van duurzame energiebronnen? Heb je een warmtepomp? Scandinaviërs zijn zeer eco-bewust wat je zowel aan hun interieur als aan de woning zelf merkt.

Laat de grens tussen binnen & buiten vervagen

Een trend die hier stilletjes aan ook z’n opmars maakt, is de verbinding tussen binnen en buiten. Een veranda of terras is ideaal en biedt de mogelijkheid om op de warmere dagen en avonden van de buitenlucht te genieten. Het terras (of balkon) wordt tegenwoordig ook ingericht als een echte kamer met een leuk tapijt, decoratie en comfortabele tuinmeubelen waarvan je niet zou zeggen dat ze voor de tuin bestemd zijn.

Less is more

Of toch op vlak van decoratie en woonaccessoires. Scandinaviërs verafschuwen rommel en teveel decoratie staat voor hen gelijk aan rommel.