Wat is de invloed van een zwembad op de vastgoedwaarde?

zwembad

Er worden steeds meer zwembaden aangelegd, om verschillende redenen. Omdat spaargeld toch niks opbrengt? Of omdat de coronacrisis het belang van rust en genot in eigen omgeving meermaals heeft onderstreept? Zoals bij alle investeringen stel je je ook bij een zwembad het best even de vraag of het rendeert en de vastgoedwaarde van je woning opkrikt. Ja, MAAR…

Ja, een zwembad doet de vastgoedwaarde stijgen…

Het is zeker niet voor alle woningen een vereiste, maar in bepaalde prijsklassen is een zwembad eigenlijk onontbeerlijk. Het gaat dan vooral om woningen met een waarde vanaf € 600.000. Als zo’n woning geen zwembad heeft of geen plaats heeft om het aan te leggen, wordt de woning opvallend minder bezocht en raakt het moeilijk verkocht.

villa met zwembad

Anderzijds heeft een zwembad in die gevallen ook een gunstig effect op de verkoopprijs: die zou met 120 tot 150% van de aankoopwaarde van het zwembad stijgen.

Plaats er bijvoorbeeld een zwembad van € 50.000 euro en het huis wordt ineens € 60.000 tot € 75.000 meer waard.

… maar er zijn ook enkele kanttekeningen bij de waardestijging

Dat gunstige effect is alleen merkbaar in de hogere prijsklassen. In de lagere range is een zwembad geen vereiste & is het vaak zelfs geen échte meerwaarde. Een rijhuis van € 220.000 euro wordt dus geen € 270.000 waard omdat er een zwembad in de tuin ligt. Kandidaat-kopers kijken bij dit type woningen immers naar andere zaken, zoals een goede isolatie of het potentieel van de woning. Sommige kandidaat-kopers kijken zelfs op tegen de onderhoudskosten.

Energie-, gebruiks- & onderhoudskosten

Gedurende de gebruiksduur van het zwembad krijg je met energie-, gebruiks- en onderhoudskosten te maken. Het exacte prijskaartje is afhankelijk van verschillende zaken. Een groot zwembad vergt uiteraard meer onderhoud dan een klein zwembad. Maar anderzijds kunnen een warmtepomp of zonnepanelen de energie- en gebruikskosten flink drukken.

zwembad en zonnepanelen

De onderhoudskosten van een zwembad kunnen oplopen tot zo’n € 5 per dag. Dat is een hele som op jaarbasis.

Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers

Het kadastraal inkomen

Het aanleggen van een zwembad kan daarnaast ook het kadastraal inkomen beïnvloeden. Aan elk huis in ons land kleeft zo’n kadastraal inkomen. Dat vertegenwoordigt de fictieve huurinkomsten die het pand zou opleveren en daarop betaal je belastingen. In principe is de regel dat elke onroerende aanpassing die een meerwaarde voor de woning – of de fictieve huurprijs – is, moet worden doorgegeven aan het kadaster.

Het gaat natuurlijk niet om marginale verbeteringen, zoals het behangen van de woonkamer. Een eenvoudig opbouwzwembad zal bijvoorbeeld geen invloed hebben, maar een niet-verwijderbaar inbouwzwembad wel. Omdat veel Belgen het ‘vergeten’ aangeven, kijkt de fiscus natuurlijk goed rond. Daarbij worden zelfs de luchtfoto’s van het Nationaal Geografisch Instituut of de beelden van Google Maps gebruikt. En een nieuw zwembad… dat kan je niet verbergen.

luchtfoto
Het zwembad op deze luchtfoto? Dat heeft iedereen meteen gezien.

Conclusie? Doe het vooral voor jezelf

Louter een zwembad plaatsen om de vastgoedwaarde op te krikken, is jammer. Het komt ook maar zelden voor, en terecht. Wie een zwembad laat plaatsen, moet dat in de eerste plaats doen om er zelf van te genieten. Dat de woning daardoor in waarde stijgt, is mooi meegenomen.

vrouw geniet aan het zwembad
08/05/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?