Tips en tricks voor efficiënt zwembad onderhoud

Tips en tricks voor efficiënt zwembad onderhoud
Nu de lente voelbaar haar intrede heeft gedaan in ons land, begint iedereen van de zomer te dromen. In het zonnetje zitten, ijsjes eten, zomerse kleedjes aantrekken, jouw zwempak uit de kast halen en... een frisse duik in het zwembad nemen! Om maximaal van jouw buitenzwembad te genieten, moet je het op een efficiënte manier onderhouden. Hier volgen enkele tips en tricks voor het zwembad onderhoud.

Onderhoud zwembad filter

We raden aan om jouw zwembad filter één keer per week terug te spoelen om het vuil te verwijderen dat zich in het filterbed opgehoopt heeft. Als het water een bepaald niveau van waterhardheid heeft, kan er ondanks regelmatige terugspoelingen kalk ontstaan. Het vuil wordt dan niet langer tegengehouden. De zwembadfilter een drietal keer per jaar preventief ontkalken en reinigen is dus ook aan te raden.

Zuiver water

Kristalhelder zwembadwater is de droom van iedere zwembadeigenaar. Heel wat elementen hebben invloed op de zuiverheid van het zwembadwater, zoals het debiet van de pomp, veelvuldig gebruik, het aantal zwemmers, de temperatuur, de omgeving, onweer, enz. Daarom is het belangrijk om goed over de waterkwaliteit te waken. Dit doe je door controles uit te voeren op het zwembadwater met teststrips of een analysekit:
  • De pH of zuurtegraad controleren. Je kan de pH bijstellen met pH-O-MAXI of pH-O-MINI zodat die tussen 7,2 en 7,6 ligt (100 gr van deze producten per 10 m³ doet de pH van het water met ± 0,3 eenheid schommelen).
  • Chloorgehalte controleren en bijstellen met CHLOR-O-CHOK voor een snelle behandeling of CHLOR-O-GALET voor een constante verspreiding.
  • O-CRISTAL toevoegen, garantie voor een helder zwembadwater. Wordt het water toch troebel? Gebruik FLOC-O-CLEAR of FLOC-O-GALET. Deze verzamelen de microscopische deeltjes in vlokken die dan eenvoudiger opgenomen worden door de filter (FLOC-O-GALET) of door de automatische zwembadreiniger (FLOC-O-CLEAR). Wij raden jou ook aan om een automatische reiniger te gebruiken voor het zwembadonderhoud. Die koppel je aan in de skimmer van het zwembad en laat je enkele uren lang filteren. Op die manier zal de bodem van jouw zwembad altijd schoon zijn.

Toevoegen van vers water

Ook al behandel je het zwembadwater zeer doeltreffend, er kunnen nog altijd zouten gevormd worden door chloorreacties. In een hoge concentratie veroorzaken deze chloriden corrosie op alle metaaldelen, vooral op aluminium en ook op roestvrij staal. Een overdreven zoutconcentratie kan je enkel vermijden door regelmatig een deel van het water te verversen. Bij zwembaden met een hoge watertemperatuur zal de verdamping een hogere concentratie van zout veroorzaken. Het is dan ook noodzakelijk om het zwembad bij te vullen met vers water. Zwembad afdekkingen houden de verdamping van het water tegen, zodat er minder vers water toegevoegd moet worden. In privé zwembaden dien je elke week minstens 3 tot 5% van het totale volume te vervangen met vers water.

Stabilisering van de waterhardheid

Er kan kalkafzetting ontstaan bij water met een hardheid van meer dan 150 dH (deze informatie kan je opvragen bij de plaatselijke watermaatschappij). Dat kan ruwe badranden, verstopte filters en kalkaanslag in de warmtewisselaars veroorzaken, waardoor er dan weer een verlies in de warmteoverdracht ontstaat. De oplossing? Door de juiste hoeveelheid antikalk toe te voegen, kan je de waterhardheid stabiliseren. [gallery link="file" orderby="title" include="8065, 8064, 8063, 8062, 8060, 8058"]