Hoe maak je je zwembad zomerklaar?

Hoe maak je je zwembad zomerklaar?
Nu de winter voorbij is en het langzaam aan beter weer wordt, is het tijd om je zwembad weer zomerklaar te maken! Concreet wil dat zeggen dat je de zwembadafdekking weg haalt, dat je de PH waarden en de chloor waarden weer op peil brengt, en dat je het water en het zwembad zelf grondig reinigt. Daarna is je zwembad zomerklaar en kan je er weer helemaal van genieten!

De zwembadafdekking

Eerst en vooral moet je natuurlijk de winterafdekking weghalen. Maak het zeil proper met water en met een borstel, en berg het daarna op. Liefst berg je het zeil op op een zo droog mogelijke plaats. Vergeet ook niet om grof vuil, zoals bladeren en takjes, met een schepnet te verwijderen voor je de afdekking van je zwembad haalt.

Het zwembad reinigen

Als je de zwembadafdekking veilig en droog hebt opgeborgen, kan je beginnen met het zwembad te reinigen. Haal eerst het grof vuil en bladeren weg met een schepnet. Daarna kan je de randen en de bodem reinigen met een zwembadstofzuiger. Als je niet al het vuil weg krijgt met je stofzuiger, gebruik dan een zwembadborstel. Vergeet ook de skimmer niet proper te maken. Eenmaal proper, kan je het zwembad bijvullen indien nodig.

De filterinstallatie

Als je met een zwembadstofzuiger je water hebt gereinigd, kan je beginnen met filteren. Vergeet wel niet dat je eerst even een 3-tal minuten moet terugspoelen. Daarna mag je de filterinstallatie gedurende een aantal dagen continu laten draaien. Heb je voor de winter een goed overwinteringsproduct in het water gedaan, dan zijn drie dagen continu filteren veelal voldoende. Als je na drie dagen merkt dat het water nog niet voldoende proper is, filter dan wat langer. Houd ten slotte ook even in de gaten hoe lang je filterzand al in de filter zit. Het zand verliest na verloop van tijd immers zijn filterende eigenschappen. Zit het er langer dan vijf jaar in, dan wordt het tijd om het te vervangen. Dat doe je natuurlijk best voor je begint met filteren.

Breng de PH waarde en het chloorgehalte op peil

Tijdens het filteren kan je ook meteen de PH waarde en het chloorgehalte op peil brengen. Meet de PH waarde en voeg PH min of PH plus toe indien nodig. In sommige gevallen heb je een zogenaamde chloorshock nodig, om het chloor gehalte terug op peil te krijgen. Zo een chloorshock heb je nodig als het water er groen uitziet, als het water melkachtig is of als er het water een sterke chloorgeur heeft terwijl er volgens de chloorstrip geen chloor aanwezig is. Let bij het toevoegen van chloor en PH goed op: deze producten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als je ze op een verkeerde manier gebruikt. Volg dus steeds de instructies goed op! Ziezo, je zwembad is nu helemaal klaar voor de zomer! Maar ook tijdens de zomer moet je het zwembadwater goed onderhouden. Hoe je dat doet, dat lees je hier.