Je woning helemaal klaar voor de winter dankzij een korte check-up

huis ingepakt in sjaal en muts

Je wilt er natuurlijk nog niet aan denken, maar over een paar weken is het opnieuw herfst. Meer regen, koudere temperaturen, kortere dagen … Gelukkig kunnen we dan wel allemaal binnen knus bij elkaar zitten. Als er geen water uit je dak of koude wind uit je muren komt, tenminste! Het goede nieuws: als je nu je woning al even controleert, zit jij een hele herfst en winter gerust. Hoe je dat doet? Lees snel verder!

Houd de koude buiten

Dat de winterse kou je huis binnentreedt, dat kun je natuurlijk missen als kiespijn. De eenvoudigste oplossing is om een tochtstrip bij al je deuren te leggen. Maar als je muren volzitten met gaten, zal die tochtstrip maar weinig effect hebben. Wandel dus eens langs je woning om te kijken of je hier en daar geen gaatje hebt dat opgevuld moet worden. Een klein barstje in een voeg? Haal dan bijenbekjes in je lokale doe-het-zelfzaak.

tochtstrip aan raam
De tochtstrip kun je uiteraard ook aan je ramen leggen.

Ga het dak op

Maar niet alleen je buitenmuren, ook je dak moet je zeker controleren. Het goede nieuws is dat een dak vaak decennialang probleemloos meegaat, dus veel onderhoud zal dat waarschijnlijk niet nodig hebben. Maar toch: beter voorkomen dan genezen! Let daarom zeker op de volgende dingen:

  • Plat dak? Dan mogen de naden niet uitgedroogd zijn of mag de dakbedekking nergens omhoog krullen.
  • Bij een schuin dak moeten alle dakpannen nog heel zijn en netjes over elkaar liggen. Ook de nokvorsten moeten nog goed vast liggen.
  • Mos of algen op het dak? Laat je dak dan nog voor de winter reinigen om te vermijden dat je dak poreus wordt, barst en water lekt. Allesbehalve aangenaam, zeker in de winter!
dakwerker maakt dak schoon
Vaak is een hogedrukreiniger voldoende om je dak schoon te maken.

Ohja: en ook de dakgoten verdienen een schoonmaakbeurt!

Let op ongewenste nesten

Waar je ook last van kunt hebben? Nesten vol ongedierte. Zo kun je onder een dakpan, in een hoekje van de dakgoot of in de schoorsteen een wespennest ontdekken. Opgelet: contacteer dan zeker een professionele wespendienst en ga het nest niet zelf te lijf. Je zou wel eens met meer steken kunnen terugkomen dan je zelf zou willen. Ook voor mieren moet je extra uitkijken, want die zoeken in de winter graag de warmte van je keuken op.

wespennest in hoek raam
Opgelet voor wespennesten in kleine hokjes en spleetjes!

Je merkt het: de inspectie van je woning hoeft heus niet zo lang te duren. Bovendien zit je bij een kleine controle een heel seizoen gerust. Laat die winter maar komen, maar vergeet vooral niet te genieten van die laatste heerlijke zomerse dagen!

10/09/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?