5 tips voor de perfecte meditatieruimte bij je thuis

meditatieruimte

Ons leven is tegenwoordig hectisch en alles moet snel-snel-snel. Af en toe mediteren verfrist je geest en brengt je weer in balans. En waar doe je dat beter in huis dan in een speciale meditatieruimte? Met deze tips creëer je een persoonlijk toevluchtsoord voor weldadige ontspanning en een hoofd vol rust.

1. Kies een plaatsje uit

Tenzij je een echte meditatiegoeroe bent, is het niet nodig om een hele ruimte aan meditatie te wijden. Een hoekje van een kamer werkt ook, of bijvoorbeeld buiten in de tuin. Bovendien kun je de meditatieruimte ook voor andere rustgevende doeleinden gebruiken, zoals lezen of yoga. Kies hoe dan ook een plek uit waar je je goed in je vel voelt en waar je niet gestoord zult worden.

2. De aankleding

Misschien houd je je meditatieruimte het liefst zo sober en minimalistisch mogelijk, maar sommigen vinden het ook leuk om hun meditatieruimte wat aan te kleden met inspirerende decoratie. Een klein tafeltje met wat kaarsen, mooie beeldjes, schelpjes of steentjes en wat groen brengen je alvast in een kalme sfeer. Ook kussens en de juiste verlichting creëren een gevoel van sereniteit.

3. Schoon en fris

Een rommelige ruimte is niet bevorderlijk voor ontspanning. Ruim je meditatieruimte dus steeds netjes op. Zet ook af en toe de ramen even open, want in een bedompte omgeving is het niet bepaald prettig om je op je ademhaling te concentreren.

4. Geur, kleur en geluid

Om te zitten en te ademen heb je natuurlijk niet veel nodig. Toch kan een bepaalde geur of kleur je helpen om direct in de juiste stemming te komen. Ook geluid heeft een grote impact op je gemoedstoestand. Als je speciale meditatiemuziek maar niks vindt, overweeg dan bijvoorbeeld het geluid van een fontein, regen, of een klankschaal.

5. Geen technologie!

Alle moeite die je in je meditatieruimte hebt gestoken is voor niets als je een pingelende telefoon naast je hebt liggen. Meditatietijd is tijd voor jezelf, dus die notificaties kunnen wel een paar minuutjes wachten. Laat de buitenwereld even los zodat je er daarna weer met frisse energie tegenaan kunt!

20/09/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?