Sauna kopen? Winters plezier verzekerd!

Sauna kopen? Winters plezier verzekerd!
De Finse saunacultuur uit het hoge noorden, waar iedereen thuis een sauna heeft en in het ijs gaat afkoelen, is de afgelopen decennia ook bij ons uitgegroeid tot een algemeen wellness concept. Gezond als ze zijn voor lichaam en geest worden Finse sauna’s geloofd om hun heilzame en therapeutische werking.  Sauna's stimuleren de bloedsomloop, doen ons schadelijke stoffen uit ons lichaam zweten en verbeteren onze lichaamsconditie en weerstand. Steeds meer mensen gaan ook thuis een sauna installeren. Waarop moet u letten wanneer u een sauna kopen wil?

Sauna kopen? Keuze tussen verschillende soorten

  • Droge sauna
De meeste sauna’s zijn droge sauna’s. Hoge temperaturen (zo’n 60 tot 100°C) worden gecombineerd met een lage vochtigheidsgraad. Voor een sauna van 2 tot 4 personen moet u rekenen op een aankoopprijs van 1800 tot 4000 euro. Een sauna kan om het even waar in huis geplaatst worden. Bij voorkeur in de buurt van een douche omdat je in principe tussen twee saunabeurten in een douche moet nemen.
  • Turkse sauna
Dit is eigenlijk geen echte sauna, maar een Turks stoombad of stoomcabine. Hierbij wordt de cabine op een temperatuur van ongeveer 45°C gebracht en een hoge vochtigheid gecreëerd. Een Turks bad geeft een ontspannend, relaxerend gevoel dat zachter is dan een sauna en vooral minder belastend is. Hier is wel een nadeel aan verbonden: een Turks stoombad kost meer dan een droge sauna, omdat de materialen tegen de hoge vochtigheid bestand moeten zijn.
  • Zweethutten
Een zweethut is een sauna met houtkachel die in de tuin of op het terras wordt geïnstalleerd. Het sterke Finse dennenhout waaruit de zweethut is gemaakt, straalt niet alleen zijn originele charme uit, de dikke muren en het dak houden samen met de dubbele beglazing de nodige warmte binnen. Een zweethut is een nieuw alternatief voor de traditionele sauna, die tegelijk een mooi rustpunt in de tuin vormt.
  • Infrarood sauna
Als alternatief voor de sauna wordt er ook vaak gekozen voor infraroodcabines. Hierin wordt een ander soort warmte geproduceerd. Deze warmte wordt niet overgedragen door de opwarming van lucht, maar infraroodlampen creëren een directe stralingswarmte. De opwarmingstijd wordt hierdoor veel korter dan bij een traditionele sauna. Doordat de temperatuur in een infraroodcabine lager is dan in een traditionele sauna wordt de warmte al draaglijker ervaren. Bovendien gaat dit ook gepaard met een lager energieverbruik en is er geen speciale elektriciteitsaansluiting vereist. Een infraroodcabine is ook kleiner in oppervlakte.

Sauna in diverse houtsoorten

Ook uitvoeringen in verschillende houtsoorten. Hars- en kwastenvrij hout is de beste keuze. Met Hemlock, hout van Canadese oorsprong, heb je een optimale kwaliteit. Cederhout heeft ook zeer goede eigenschappen, maar is nogal donker van kleur waardoor het in een kleine ruimte nogal claustrofobisch aandoet. Andere vaak gebruikte houtsoorten zijn Noors of Fins vurenhout dat gedroogd wordt tot een vochtigheid van slechts 10 %, Siberisch dennenhout en abachie. Deze laatste soort is van Afrikaanse oorsprong en is dankzij haar lage warmtegeleiding een zeer geschikte soort voor de lig- en zitbanken. Sauna’s kunnen tegenwoordig ook uitgerust worden met allerlei snufjes, zoals lichttherapie, geavanceerde bedieningspanelen, sfeerverlichting en diverse kachels. [gallery]