Je eigen sauna in huis: hierop moet je letten

Een eigen sauna in je badkamer?

Heerlijk genieten van een ontspannende saunabeurt zonder dat je de deur uit moet? Zalig is dat! Veel mensen dromen dan ook van een eigen sauna in huis, volledig volgens hun wensen. Overweeg je ook om er een te installeren? Lees dan eerst even onze tips.

Waar installeer je je sauna?

In principe kun je een sauna om het even waar in je huis plaatsen. De belangrijkste voorwaarde is dat er voldoende ruimte beschikbaar is. Bedenk daarbij zeker met hoeveel personen je in je sauna wil kunnen zitten. Daarnaast is het ook erg praktisch dat er een badkamer of douche in de buurt is. Zo kun je regelmatig even afkoelen onder koud water.

Onvoldoende plaats in huis? Dan kun je er nog altijd voor kiezen om een sauna in je tuinhuis of poolhouse te installeren. Er bestaan bovendien sauna’s voor buiten, die bestand zijn tegen gure weersomstandigheden.

Welk type sauna?

Een eigen sauna in je badkamer?Je kunt kiezen voor een traditionele Finse sauna, waarbij alle lucht in de cabine wordt opgewarmd, of voor een infraroodsauna. Dat type sauna werkt met stralers, die rechtstreeks inwerken op je lichaam en spieren. De warmte in infraroodsauna’s voelt anders aan dan die in een Finse sauna en wordt door veel mensen beter verdragen.

Bedenk eveneens of je een houten sauna wil of een sauna in kunststof. Beide types sauna hebben weliswaar een binnenbekleding in hout, maar de sauna in kunststof kun je makkelijker inwerken in een strak interieur.

Ten slotte heb je de keuze tussen een vochtige of een droge sauna. Sommige saunacabines bieden de mogelijkheid om te schakelen tussen een hoge en een lage luchtvochtigheid.

Kies je kachel met zorg

Het belangrijkste element in je sauna is de kachel. Ga je voor een kacheltje op elektriciteit, op gas of op hout? Bij een houtkachel is een efficiëntie ventilatie erg belangrijk om CO-vergiftiging te vermijden.

Weet ook dat grote sauna’s erg heel wat energie opslorpen. In sommige gevallen zal een gewoon stopcontact dan ook niet volstaan en zul je een elektricien moeten inschakelen om de nodige aanpassingen te doen.

Kopen of (laten) maken?

Het makkelijkst is om een kant-en-klare saunacabine te kopen en te installeren. Je hebt de keuze tussen talloze modellen, geschikt voor heel wat verschillende interieurs. Ben je erg handig? Dan steek je misschien liever zelf je cabine in elkaar met behulp van een zelfbouwkit. Als je speciale wensen hebt of als je een sauna wil op een minder vanzelfsprekende plaats, is het raadzaam om een sauna op maat te laten maken door een gespecialiseerde firma.

 

24/05/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?