Declutteren op zijn Japans: ken jij ‘oosouji’ al?

Declutteren op zijn Japans: ken jij ‘oosouji’ al?
Sinds Marie Kondo haar glorieuze intrede deed in de blogosfeer, is declutteren (‘opruimen’ in gewone-mensentaal) een populair thema onder interieurbloggers. Maar eigenlijk bestaat de hang naar een opgeruimde omgeving al sinds mensenheugenis. De joden houden hun jaarlijkse schoonmaakritueel op de dag voor Pasen, wij maken in diezelfde periode werk van onze lenteschoonmaak, en de Japanners doen van ‘oosouji’. Oosou-wat? Een woordje uitleg.

Oosouji: grote schoonmaak op Japanse wijze

Voor de Japanners vindt oosouji traditioneel plaats bij het begin van een nieuw jaar. Overal wordt dan grote schoonmaak Declutter je huisgehouden. Gezinnen ontdoen zich van de rommel in huis, scholieren maken hun leslokalen schoon en kantoorbediendes klasseren al hun afgesloten dossiers. Kortom, het nieuwe jaar wordt met een schone lei ingezet. Het idee achter oosouji is zowel praktisch als spiritueel: door je van alle overbodige spullen te ontdoen, creëer je niet alleen rust in huis maar ook in je hoofd. Of iets poëtischer gezegd: wanneer je aan oosouji doet neem je niet zomaar stof af, je veegt het stof van het verleden uit je huis.

Declutteren maar!

DeclutterenKlaar om als een volleerd minimalist met oosouji aan de slag te gaan? Deze tips helpen je alvast op weg:
  • Haal voldoende dozen in huis, waarin je vervolgens alles deponeert wat weg mag. Je kunt ook dozen voorzien voor de spullen die je niet definitief wil weggooien, maar ook niet meteen nodig hebt. Heb je er na een jaar niets uitgehaald? Dan is het tijd om ook van je ‘misschien’-dozen afscheid te nemen.
  • Werk tijdens het opruimen en schoonmaken van boven naar beneden. De dikste laag stof is meestal de laag die bovenop de kast ligt …
  • Werk kamer per kamer af en beweeg daarbij in klokwijzerzin: begin bij de deur en eindig bij de deur, kwestie van de cirkel mooi rond te maken.
  • Ga niet in je eentje aan de slag. Betrek er het hele gezin bij. Samen schoonmaken is welbestede quality-time!

Tijd om je kleerkast te declutteren?

Declutteren Als je dan toch aan het opruimen bent, kun je maar beter ook je kleerkast eens onder handen nemen. Welke kledingstukken heb je het afgelopen jaar niet gedragen? En welke droeg je het vaakst? Dat kom je te weten door alle kasten leeg te maken en enkel je favoriete kledingstukken er opnieuw in te leggen. Wedden dat je meteen een beter beeld krijgt van je persoonlijke stijl? Voor shopaholics bestaat er trouwens een efficiënte methode om flink te snoeien in die garderobe: ‘capsule clothing’, waarbij je niet meer dan 38 kledingstukken overhoudt.