Checklist voor het onderhoud van een jacuzzi

Checklist voor het onderhoud van een jacuzzi

"Bubbles, bubbles, bubbles... a jacuzzi takes away your troubles." Een zware dag met de kids? Een stressvolle dag op het werk? Of juist veel inspanningen geleverd op de schoolbanken? Een jacuzzi in de tuin of in huis is dan een echt godsgeschenk. Iedereen wil toch ontspannen op een gezonde en natuurlijke manier. Maar wat met het onderhoud van een jacuzzi? Dankzij deze checklist wordt het fluitje van een cent.

#1 filter reinigen

Duid alvast elke maand één dag met stip aan om je filter weer nieuw leven in te blazen. Let wel op dat je jacuzzi uitstaat als je hieraan begint. Eerst verwijder je de filter en spuit je deze schoon zodat het grootste vuil al verdwenen is. Gebruik vervolgens een filterreiniger en laat deze 3 tot 6 minuten z'n werk doen. Ten slotte, spuit je de filter opnieuw af en plaats je deze terug in je bubbelbad. Zo kan je de komende maand weer zorgeloos genieten van al die bubbels.

jacuzzi buiten

#2 pH-waarde in balans

7,2... Misschien doet dit getal een belletje rinkelen? Juist, we hebben het over de ideale zuurtegraad van het water. Hoogstwaarschijnlijk het belangrijkste gegeven als we spreken over het onderhoud van een jacuzzi. Zo kan een te lage zuurtegraad kalkaanslag veroorzaken op het verwarmingselement. Daardoor zal je meer energie moeten verbruiken om de gewenste temperatuur te bekomen. Gelukkig zijn er pH-testers, deze vind je als teststrips of digitale meters en tonen eenvoudig de waardes van jouw water. De strips zijn goedkoper maar minder nauwkeurig in vergelijking met het digitale equivalent. Heeft je water niet de gewenste pH-waarde? Voeg dan pH-plus (pH < 7. 2) of pH-min (pH > 7. 2) toe aan het water , afhankelijk van het resultaat van de pH-tester.

#3 bacteriën, weg ermee

onderhoud van een jacuzzi

Bacteriën zijn vijand nummer één van je jacuzzi. Deze ziektekiemen kunnen bijvoorbeeld huiduitslag veroorzaken. Moet je per se de grove middelen bovenhalen voor het onderhoud van een jacuzzi? Nee hoor, een desinfecterend product kan in dit geval wonderen doen. Een hoeveelheid ervan in het water en vervolgens de jacuzzi in werking zetten. Dit zou al die ziektemakers volledig uit je bubbelbad moeten verdrijven. Je wil immers ontspannen, niet ziek worden!

#4 vers water, a.u.b.

Nu je jacuzzi helemaal bacterievrij is, laat je deze volledig leeglopen. Het water met het desinfecterend product mag immers niet in je spa blijven staan. Afhankelijk van welke jacuzzi je bezit, kan je het water bijvoorbeeld laten weglopen door een tuinslang te koppelen aan het kraantje langs de zijkant van de jacuzzi. Vergeet zeker niet de stroom uit te zetten voor je hieraan begint. Maak gebruik van het moment waarop je bubbelbad volledig leeg is om ook de wanden onder handen te nemen. Schenk hierbij voldoende aandacht aan de waterrand. Dit is immers de sweet spot voor vuil en aanslag.

#5 details maken het verschil

romantische setting

Proper water doet jouw jacuzzi net iets aantrekkelijker ogen. Zorg er dus voor dat alle elementen die in contact komen met het water ook regelmatig gereinigd worden. Denk maar aan de cover die je jacuzzi moet beschermen of de hoofdsteun die dat tikkeltje extra comfort geeft. Elk onderdeel verdient dus de nodige aandacht!


#6 een meerwaarde in de winter

De lagere temperaturen hoeven geen pretbederver te zijn, in tegendeel. Het verschil tussen de koude buitenlucht en het warme aangename water zorgt voor een extra ontspannend effect. Het onderhoud gedurende deze periode van het jaar vergt wel wat meer aandacht. Om te beginnen, is het belangrijk dat je de stroomtoevoer naar jouw jacuzzi niet verbreekt. De thermostaat van jouw spa kan zo nauwgezet de temperatuur van het water in het oog houden. Een te lage temperatuur? Dan zal de pomp van jouw bubbelbad automatisch weer aanslaan. Je jacuzzi heeft ook bescherming nodig in deze barre omstandigheden. Een afdekzeil of deksel kunnen hier vast en zeker bij helpen. Zo voorkom je dat er elementen van jouw jacuzzi getroffen worden door de koude. Ten slotte zijn er ook mensen die hun spa in de winter niet gebruiken. In dit geval mag je het water laten weglopen en de stroomtoevoer verbreken. Vergeet ook zeker niet de filter weg te nemen en ervoor te zorgen dat echt al het water uit jouw jacuzzi verdwenen is, om vriesschade te vermijden.