Zelf een schommel maken: de mooiste ‘tree swings’ op een rij

Schommelen is iets voor alle leeftijden. Kinderen vinden het fantastisch om hoog met de benen in de lucht te zwieren, terwijl het rustgevende heen en weer wiegen voor volwassenen ideaal is om te ontspannen na een drukke dag. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een schommel te kopen, maar wie een stevige boom in de tuin heeft, kan ook zelf een schommel maken!

Een schommel maken: waarop moet je letten?

Ten eerste is het belangrijk dat de boom waaraan je je schommel zal bevestigen, stevig genoeg is. Eiken zijn bijvoorbeeld ideaal. Vermijd fruitbomen of bomen waarvan de takken gemakkelijk splijten. Kies voor een tak met een diameter van minstens 20 cm en let erop dat er nog voldoende ruimte onder de schommel is.

Kies daarnaast voor een stevig touw van minstens anderhalve cm dik. Een touw van polyester of metaal is hiervoor geschikt. Nylon is eveneens een stevig materiaal, maar kan glad worden en heeft daardoor een slechte grip.

Eens je schommel gemaakt is, dien je regelmatig de staat van de boom, de touwen en de schommel zelf te checken. Kijk of er schade is en repareer dit meteen. Je vervangt de touwen best jaarlijks.

Hoe maak je een schommel aan een boom?

Kies een zitvlak voor je schommel (een dik houten plankje, een oude band, een oude stoel,…). Bevestig een polyester of metalen touw aan de schommel. Zorg ervoor dat het touw stevig vastzit. Bevestig de schommel daarna aan een tak van een boom. Je kan ervoor kiezen om het touw rechtstreeks rond de boom te binden, maar oogbouten zijn meestal een betere optie. Die bevestig je met een moer en een sluitring.

De mooiste schommels op een rij

Om je alvast wat inspiratie mee te geven om zelf een schommel te maken, hebben we enkele mooie ‘tree swings’ op een rijtje gezet. Zie jij jezelf op je nieuwe schommel ook al helemaal tot rust komen?

 

17/07/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?