Weinig tijd om te tuinieren? 4 tips voor snel tuinonderhoud

vrouw houdt pot plant vast, tuintafel vol bloemen

Een hecht gezin, een drukke job, het huishouden én een tuin om te onderhouden: het is niet altijd even eenvoudig om dat altijd allemaal voor elkaar te krijgen. Vooral voor tuinieren blijft er vaak maar weinig tijd over. Je tuin op korte tijd toch netjes houden? Geen probleem dankzij deze vier tips!

Tip 1: Plan tuinieren in je agenda

Het lijkt een eenvoudige tip, maar vergeet tuinieren zeker niet in te plannen in je agenda! Je maakt toch ook een planning voor je werk, huishouden en sporten? Heb je ergens een gaatje vrij, bijvoorbeeld op een zonnige zaterdagvoormiddag, spreek dan met jezelf af dat je een uurtje in de tuin aan de slag gaat. Op een uur krijg je veel gedaan! Het gras maaien, het onkruid wieden, de planten verzorgen… Na slechts een korte tijd zien jouw bloemen en planten er een heel pak beter uit!

Overdag maar weinig tijd? Geen probleem: dan tuinier je toch gewoon ’s avonds! Zeker tijdens de zomermaanden is het lang genoeg licht. Is de temperatuur wat afgekoeld? Geen probleem, dan trek je toch gewoon een van de moderne softshell jassen aan! Die jassen zijn weerbestendig en vanbinnen volledig uit fleece gemaakt. Waar je ze koopt? Op de webshop van engelbert strauss: die is gespecialiseerd in onder andere werkkleding, werkschoenen en gereedschap. Ideaal voor die klusjes in en rondom het huis dus! Dankzij de softshell jassen kun jij ’s avonds rustig nog even tuinieren zonder kou te lijden. Zolang je niet te veel lawaai maakt natuurlijk, we zouden geen burenruzie willen ;-).

Tip 2: Leg kunstgras in de tuin

Gras in de tuin: zo underrated, maar oh zo belangrijk! Zeker als je kinderen of honden hebt, is gras echt onmisbaar. Helaas brengt een mooi verzorgde gazon ook veel onderhoud met zich mee: je wilt immers een vol, groen grasperk! Je zult het gras dus regelmatig moeten maaien, sproeien, eventueel bemesten… Heb je daar niet echt de tijd voor? Overweeg dan om kunstgras in de tuin te laten leggen. Dat is tegenwoordig minstens net zo mooi als echt gras. En je moet er ineens niet naar omkijken!

Tip 3: Kies voor vaste planten om gemakkelijk te tuinieren

Net als gras zijn planten uiteraard ook onmisbaar in de tuin. Planten zijn niet alleen mooi, ze zorgen ook voor veel sfeer. Zeker wanneer je voor kleurrijke exemplaren gaat, fleurt je tuin helemaal op! Jammer genoeg vragen de meeste bloemen en planten ook veel onderhoud, al kun je dat wel omzeilen:

  • Ga voor vaste planten in plaats van voor eenjarige planten. Zo hoef jij niet elk jaar opnieuw te planten of te zaaien.
  • Kies voor vaste planten met weinig onderhoud, zoals de hortensia, skimmia, vlinderstruik of lavendel.
bejarde en kindje planten samen plantje

Tip 4: Vermijd onkruid met bodembedekkers

Een tuin vol onkruid en jij die dat op je knieën allemaal moet verwijderen: er zijn leukere klusjes dan dat. Een goede oplossing om onkruid te voorkomen, is de bodem bedekken. Zo krijgt onkruid minder kans om te groeien. Met wat je de bodem dan bedekt? Boomschors, cacaodoppen, grind, schelpen… de keuze is volledig aan jou. Na één simpele keer de bodem te bedekken, heb jij er voor de rest jaren geen omkijken meer naar!

En jij, hoeveel tijd heb jij om te tuinieren? En hoe zorg jij ervoor dat je tuin er netjes bij ligt? Laat het ons weten in de comments!

28/04/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?