Wat met tuinafval? Composteren en hakselen

Wat met tuinafval? Composteren en hakselen
Dode bladeren, takken, grof tuinafval,... Als je een tuin hebt, weet je misschien niet altijd wat te doen met het tuinafval. Composteren en hakselen bieden een ecologische oplossing!

Tuinafval recycleren: composteren

Je kan er natuurlijk voor kiezen om je tuinafval in groene zakken te overhandigen aan de gemeente of om het naar het containerpark te brengen, maar dit kost tijd en geld. Heb je groene vingers? Dan opteer je beter om je tuinafval te hakselen en te composteren. Wij geven alvast het startschot:
  • Verzamel vooreerst het tuinafval dat je wil gebruiken om te composteren. De ideale compost heeft een goede koolstof/stikstof verhouding. In praktijk betekent dit dat je verschillende soorten tuinafval moet mengen zoals plantaardig afval, dode balderen, groenten, aardappelschillen of eventueel karton of papier van hout.
  • Het is niet de bedoeling om zomaar dit afval bij elkaar te gooien. Het is aan te raden om dit eerst fijn te malen of te hakselen. Op die manier zal men sneller een homogene massa bekomen die omgezet zal worden in compost. Voor het hakselen van tuinafval kan je gebruik maken van handige hakselaars. Vraag zeker raad in jouw doe-het-zelfzaak over welk type je het best koopt, want er bestaan verschillende soorten, waaronder elektrische hakselaars met roterende messen en hakselaars met schaafsysteem. Die zijn geschikt voor alle soorten tuinafval. Let wel op dat de messen scherp blijven, anders zal je niet veel resultaat te zien krijgen.
  • Het fijne tuinafval moet je mengen in een compostvat. Bacteriën en micro-organismen zorgen ervoor dat het afval een homogene massa wordt. In de zomer zal die opwarmen en de bacteriën zullen dit mengsel omzetten in compost of humus. Na 3 à 4 dagen bekomt men een temperatuur van 30 à 50° C in het midden van de compostmassa.
  • Het is belangrijk om het compostvat geventileerd en vochtig te houden. Wees niet te ongedurig en wacht totdat de compost rijp genoeg is om te gebruiken. Rijpe compost kan je herkennen aan zijn bruine kleur en typische bosgeur.
  • Eenmaal de compost rijp is kan je het gebruiken als meststof in de moestuin of om je gazon te voeden in het vroege voorjaar. Er zijn duizend en één mogelijkheden!

De voordelen van composteren

  • Zelf composteren is goed voor het milieu. Er gaat geen industriële verbranding mee gepaard, er hoeft geen transport ingeschakeld te worden, er hoeven geen meststoffen gebruikt te worden,...
  • Compost voedt op een ecologische en natuurlijke wijze de tuin.
  • Je hoeft het tuinafval niet meer naar het containerpark te brengen.
  • Composteren kost je niets.
  • Door te composteren reduceer je het volume van het tuinafval 4 tot 8 maal, al naargelang het gecomposteerde materiaal.
[gallery link="file" orderby="title" include="8124, 8122, 8121, 8120, 8119, 8118, 8117, 8115"]