Vijf manieren om te tuinieren in de winter

Vijf manieren om te tuinieren in de winter
De winter is een rustig seizoen in de tuin, maar dat betekent niet dat je niet kan tuinieren! De koude maanden tussen december en maart zijn ideaal om stolpen of serres te bouwen, die het oogstseizoen verlengen. Je kan nieuwe geulen graven, nieuwe paden aanleggen, uw gazon onderhouden en stokken verzamelen om erwten of bonen te laten groeien. In dit artikel ontdekken we vijf manieren om te tuinieren in de winter.

1. Zelf serre bouwen = heel de winter tuinieren

Tuinserres gebruiken zonnestralen om een warm en vochtig binnenklimaat te creëren dat het mogelijk maakt om een heel jaar lang te tuinieren. Tussen december en maart kan je bieten, broccoli, uien, radijsjes en verschillende slasoorten in de serre kweken. Grote serres, kleine serres, tunnelserres, aluminium serres… serres bestaan er in alle maten en materialen. Doe-het-zelfzaken bieden zelfbouw serres aan in elke prijsklasse zodat je makkelijk zelf een serre bouwen kan. Tip: plaats je serre op een open plek die nooit in de schaduw komt te staan.

2. Kweekbak maken

Een kweekbak is als een onverwarmde miniatuur serre, en maakt het mogelijk om seizoensgroenten te kweken en te blijven tuinieren, zelfs tijdens de wintermaanden. Zelf kweekbak maken? Een kweekbak bouwen is vrij gemakkelijk. Je neemt een zaag, een boormachine, een oud venster, enkele planken, vijzen en enkele scharnieren. Maak het jezelf gemakkelijk en maak een kweekbak zo groot als het vensterraam. De planken vormen de zijdes van de kweekbak, zaag ze alle vier even lang en vijs ze in verstek aan elkaar vast. Voor extra stabiliteit kan je nog bijkomende haken aan de binnenkant van de hoeken bevestigen. Plaats het raam op de kweekbak met roestvrije scharnieren. Met behulp van een stok kan je de kweekbak open zetten op zonnige dagen om te verluchten. Het is ook belangrijk dat alles goed waterdicht is en afgekit wordt zodat de koude niet binnen kan. Voor een goede lichtinval en afwatering maak je de kweekbak aan de achterzijde hoger dan aan de voorzijde. Je kan in de plaats van één groot raam ook opteren voor twee kleinere ramen, zodat je diverse planten op een verschillende temperatuur kunt kweken.

3. Maak een stolp

Beschut je planten van wind en vorst met een eenvoudige en goedkope stolp. Een stolp kan je makkelijk maken door de bodem van plastieken flessen te snijden. Maak je stolpen in januari en je kan ze meteen gebruiken wanneer je in februari of maart wil beginnen zaaien.

4. Ontkiemen van zaden

Het heeft heel wat voordelen om het ontkiemen van zaden binnenshuis te doen. Het is in de eerste plaats goedkoper dan ontkiemd zaad uit de winkel. Je kan ook vroeger beginnen oogsten. En als je grond gezond is, zullen uw zaden sterker en gezonder zijn dan het zaad uit de winkel. Door de jaren heen kan je ook je eigen zaad variëteiten kweken. Vul een doos, een eierdoosje, plantenpot of bakje om ijsblokjes te maken met wat potgrond. Prik indien nodig kleine gaatjes in de grond. Plant de zaadjes zoals vermeld staat op de verpakking en bedek de pot met een grote, losse plastieken zak. De zak zorgt voor een hogere temperatuur en vochtigheidsgraad. Sommige zaden hebben zonlicht nodig om te groeien, dan moet je ze op een warme en zonnige plek zetten. Zorg dat de grond constant vochtig blijft en voeg wat bemesting toe als uw zaadjes blaadjes krijgen. Groenten als broccoli, kool, selder en verschillende slasoorten kan je tijdens de wintermaanden makkelijk binnen laten ontkiemen. Als de zaden ontkiemd zijn, kan je ze even onder een kweekbak of stolp zetten alvorens ze in de volle grond te planten, zo hebben ze meer kans op overleven in de open lucht.

5. Geef je tuin een goede vorm

Kijk rond in de tuin en zorg dat je het skelet van je tuin verbetert. Leg nieuwe padjes of geultjes aan. [gallery columns="2" include="4225, 4224, 4223, 4222"]   Wil u meer lezen rond tuinieren in de winter? Op de website van Hubo vindt u meer informatie rond tuinonderhoud winter.