Groenten en fruit kweken in een vierkante meter tuin

Het is niet alleen goedkoper, het geeft ook veel voldoening om groenten en fruit te eten van eigen kweek! Of je nu op het platteland of in de stad woont, iedereen kan een moestuin aanleggen. Waarom zou jij het niet proberen? Homeproved bekijkt de techniek van het Square Foot Gardening van naderbij.

Square Foot Gardening, groenten en fruit kweken op een vierkante meter

Veel groenten en fruit eten is goed voor de gezondheid! Door jouw eigen groenten te kweken, weet je beter dan wie dan ook hoe deze verbouwd werden. Heb je niet voldoende ruimte? Geen probleem! Je kan altijd een moestuin aanleggen in een verloren hoekje en jouw eigen groenten en fruit kweken dankzij de methode van Square Foot Gardening of de vierkante meter tuin.

De methode van Square Foot Gardening werd tijdens de jaren tachtig ontwikkeld door de Amerikaan Mel Bartholomey. Het plezier van Square Foot Gardening is heel eenvoudig: je gaat tuinieren in een kweekbak met een totaaloppervlakte van 1m20, die wordt onderverdeeld in hokjes van 30 x 30 cm. Zo krijg je zestien vakjes per tuintje, waarin je potgrond met organische mest aanbrengt. Door deze indeling kan je maar liefst zestien verschillende variëteiten kweken.

De voordelen van de vierkante meter moestuin

  • Deze kleine vierkante moestuin heeft maar weinig plaats nodig. Wist je dat het trouwens geen verschil uitmaakt of je nu groenten en fruit kweekt op een zeer kleine oppervlakte of in een grote tuin? Wil je toch een grotere oppervlakte? Dan leg je gewoon meerdere vierkanten aan.
  • Of je nu op het platteland of in de stad woont, iedereen kan de Square Foot Gardening methode toepassen! Je kan groenten kweken in jouw tuin, op jouw tuinpad, jouw terras of zelfs op het balkon. Deze methode is zelfs geschikt voor mensen met een fysieke beperking die zich moeilijk kunnen bukken. De belangrijkste moeilijkheden van tuinieren worden vermeden, zodat iedereen voortaan kan tuinieren!
  • In een vierkante meter moestuin kan je een grote variëteit aan groenten- en fruitsoorten kweken.
  • De bodemkwaliteit van de vakjes in de moestuin kan je verbeteren door gezonde, vruchtbare en vochtige potgrond toe te voegen. Het maakt dus niet uit dat jouw tuin een slechte bodemkwaliteit heeft.
  • Deze methode is 100% natuurlijk, je moet geen meststoffen en geen pesticiden toevoegen.
  • Je kan tijdens elk seizoen beginnen met een vierkante meter tuin.
  • Je kan bloemen, groenten, fruit en kruiden in een tuintje combineren, zodat deze vierkante moestuin eigenlijk meer op een bloemperk dan op een moestuin lijkt en een mooie extra touch aan jouw buitenruimte geeft.

Vraag raad aan jouw tuinspeciaalzaak om te weten hoe je jouw vierkante meter moestuin best aanlegt.

 

05/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?