Verticuteren, voor een groen gazon!

Verticuteren, voor een groen gazon!

Een groen gazon, wie droomt er niet van? Zo een frisse, gezonde gazon, zonder mos, kale plekken of dor gras. Maar hoe geef je opnieuw kracht aan jouw gazon? Simpel: tweemaal per jaar, in de lente en in de herfst, doe je een grondig onderhoud gazon, zodat jouw gazon herstellen kan. Dat reinigen noemt verticuteren en gras verticuteren doe je zo!

Waarom verticuteren?

De dode resten van gemaaid gras en mos vormen een groen tapijt dat het groeien van jong gras verhindert. Gras heeft namelijk licht en lucht nodig om gezond en goed te kunnen groeien, maar deze dikke laag verhindert dat lucht, licht en voedingsstoffen aan de graswortels kunnen. Daardoor komen er mos en schimmels op het grasperk.

Bij het verticuteren worden al het onkruid, de viltlagen en verdroogde grassen doeltreffend uit de gazon verwijderd. Verharde grond en breed groeiende graswortels worden door de verticuteerder zorgvuldig uit elkaar getrokken. Op die manier wordt het bovenste deel van de bodem verlucht en krijgen jonge scheuten de kans om te groeien. Ook regenwater en meststoffen kunnen nu helemaal tot in de wortels van het gras doordringen.

Na deze behandeling kan jouw grasperk er beschadigd uitzien. Daarom kan je best na het vericuteren een speciale meststof met langdurige werking aanbrengen, zodat jouw gazon snel jonge scheuten krijgt, met een mooi, groen grasperk als resultaat.

Onderhoud gazon: hoe verticuteren?

Je kan jouw gazon handmatig verticuteren met een verticuteerhark. Vind je dit toch te arbeidsintensief, dan kan je een elektrische verticuteerder of een benzine verticuteerder gebruiken. Met volgend stappenplan kan er niets misgaan:

  • Stap 1. Om de werking van kleine organismen in de bodem te stimuleren en te helpen bij de afbraak van de viltlaag op het gras, strooi je 2 tot 3 weken voor je gaat verticuteren kalk op jouw gras. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de kalk en let op dat je niet te veel of te weinig kalk op jouw grasperk strooit.
  • Stap 2. Voor je echt gaat verticuteren, moet je jouw gras maaien.
  • Stap 3. Stel de messen van de verticuteermachine in op 0,5 cm, om de hoofdwortels van het gras niet te beschadigen. Je moet de grond namelijk aan de oppervlakte bewerken en niet lostrekken, daarom is het dus noodzakelijk om de goede werkdiepte te vinden.
  • Stap 4. Nu kan je beginnen verticuteren. Jouw gazon verticuteren doe je twee keer, de tweede keer haaks op de eerste bewerking.
  • Stap 5. Hark het losgekomen gras en mos bij elkaar. Je kan dit vervolgens composteren of hergebruiken als mulchlaag.
  • Stap 6. Reinig de verticuteerder met een harde borstel en behandel de metalen delen met een vochtwerende spray.
  • Stap 7. Na het gras verticuteren kan je best opnieuw jouw gazon kalken om de vorming van een nieuwe viltlaag te voorkomen.
  • Stap 8. Jouw gazon ziet er waarschijnlijk nogal beschadigd uit na het verticuteren, dat is volkomen normaal. Door na het verticuteren te zaaien en te mesten, zal jouw gras er fris uitzien.

Wanneer verticuteren?

Je kan best twee keer per jaar verticuteren, best op een dag dat het niet regent. Eenmaal in de vroege lente, wanneer het gras begint te groeien, en nog eens aan het begin van de herfst, aan het einde van het groeiproces.

Het hele jaar door de perfecte tuin

Een tuin goed onderhouden is niet altijd even gemakkelijk. Je moet er tijd en geduld voor hebben én je moet ook nog eens voldoende afweten van alles wat met tuinonderhoud te maken heeft. Niet altijd even gemakkelijk dus. Gelukkig zijn er veel tuinmannen die jou graag zouden helpen! Aarzel niet om er een in de arm te nemen om zo het hele jaar door dé perfecte tuin te kunnen garanderen!