Versier je gevel met een tegeltuin

Je woont in een stad of dorpskern en er is geen ruimte voor een voortuin? Fleur je gevel op met een tegeltuin! Het oog niet enkel mooi, maar is ook goed voor het milieu en je portemonnee.

Een tegeltuin aanleggen

Een tegeltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, onmiddellijk tegen je gevel. Om een tegeltuin aan te leggen worden er één of meerdere tegels uit de stoep tegen je gevel gehaald. In dit vrijgemaakte gat plant je dan centraal een klimplant.

Let wel op dat je voor je aan deze creatieve mini-tuin begint, je eerst toestemming vraagt aan het gemeente- of standsbestuur! Bovendien brengen ze je ook op de hoogte van de nodige regels omtrent een eigen tegeltuin.

Voordelen van een tegeltuin

Met een tegeltuin is je gevel voorzien van een natuurlijke isolatielaag. In de zomer voorkomt deze isolatielaag opwarming, tijdens de wintermaanden beschermt deze laag tegen koude. Daarnaast geniet je met een geveltuin ook van ecologische voordelen. Vogels en insecten bouwen er hun nest en vinden in je tegeltuin een thuis. Bovendien wordt de stadslucht ontdaan van giftige stoffen. Als laatste fleurt een tegeltuin natuurlijk je gevel op.

Aanraders voor je tegeltuin

Meestal wordt er voor een tegeltuin gekozen voor klimplanten. Deze klauteren tegen de gevel omhoog en voorzien je gevel v an verticaal groen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de klimhortensia. Deze klimplant is zelfhechtend en klimt tot 6 meter hoog, bloeit van juni tot juli en heeft een geel herfstblad. Ook de blauwe regen is een aanrader. Deze klimmer windt zich rond een plantensteun en heeft een knap samengesteld blad.

20/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?