Tuinieren in december: zo maak jij je tuin in 5 stappen winterklaar

Tuinieren in december: zo maak jij je tuin in 5 stappen winterklaar

Een goede voorbereiding is het halve werk: hoe cliché het ook klinkt, voor je tuin klopt het als een bus! Net daarom is tuinieren in december zo belangrijk. Doordat jij je tuin winterklaar maakt, zal die de koude periode zeker overleven en bij de eerste lentezon alweer een prachtig bloemenperk tonen. Haal je groene vingers dus boven en geef je tuin een grondig onderhoud.

#1: Het hele jaar door een stralende grasmat

Eerst en vooral moet je er natuurlijk voor zorgen dat je gras de winter overleeft. Maai je gras dus nog een keer op de juiste hoogte voordat het begint te vriezen. Opgelet: maai zeker niet te kort! Anders zal je mooi groen gras al snel kapotgaan. De ideale maaihoogte? Die bedraagt zo’n vijf à zes centimeter.

[caption id="attachment_99280" align="aligncenter" width="1024"]gras maaien - gazon winter Maai je gras tot op 5 à 6 centimeter: dan zal je grasmat zeker de winter overleven![/caption]

Liggen er nog wat gevallen bladeren op je gazon? Hark die dan zeker samen, zodat je gras van elk straaltje zon kan profiteren. Waar je dan naartoe moet met al die bladeren? Naar je moestuin: ze zijn de perfecte meststof!

#2: Tuinieren in december om je planten te beschermen

Naast je gras moeten ook je planten worden beschermd tegen vorst. Kleinere planten zet je gemakkelijk binnen. De wortels van de grotere exemplaren dek je af met stro, bladeren en/of een jute zak. Zo vriezen die zeker niet kapot. Ten slotte gebruik je een vliesdoek om planten die vrijstaan, in te pakken. Ze zullen blij zijn met dat lekker warme deken. ;-)

Bij de eerste lentezon meteen profiteren van kleuren in je tuin? Plant dan al tulpen, narcissen en krokussen: die komen snel uit!

[caption id="attachment_122652" align="aligncenter" width="1024"]tuinieren december winter boom Bescherm je tuin tegen vriesweer en sneeuw![/caption]

#3: Nog voor de vorst hagen en bomen snoeien

Tot slot moet je natuurlijk ook je hagen en bomen in orde maken. Geef ze daarom, vóóraleer het vriest, zeker nog een laatste snoeibeurt. Zo kunnen ze zeker tegen een (winter)stootje.

#4: Tuinieren in december nog voordat het water bevriest

Heb jij een buitenkraantje? Vergeet dat dan zeker niet in te pakken met doeken! Doe je dat niet, bevriest het water in de kraan en barsten je leidingen. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Als extra bescherming laat je ook je leiding leeglopen en draai je de toevoer toe.

[caption id="attachment_122653" align="aligncenter" width="1024"]bevroren buitenkraan Zorg ervoor dat je je buitenkraan goed afdekt om situaties als deze te voorkomen.[/caption]

Psst: vergeet je tuinslang en lege bloempotten niet binnen te leggen!

#5: Denk aan de vogeltjes!

Tijdens de winter en de vrieskou gaan alle planten in winterslaap. Gevolg? De vogels vinden niet genoeg eten! Help hen uit de nood door hier en daar wat voedsel achter te laten of door een nestkastje te maken waar ze lekker knus kunnen overnachten. Wij hebben alvast allerlei tips om de dieren te helpen overwinteren opgesomd in een handig artikel.

vogels winter - vetbollen maken - wintertuin - tuinieren december

Wat na al dat tuinieren in december? 

Je tuin is volledig in orde: je hebt alles opgeruimd, je planten en buitenkraan zijn beschermd, je hagen zijn gesnoeid ... Maar wat doe je dan wanneer het vriest? Dat is simpel: je poetst al je tuingereedschap! Je hebt dat nu toch even niet nodig, dus het is de ideale moment om te zorgen dat je hark, snoeischaar en spade weer in optimale conditie zijn. Maak ze dus schoon, verwijder roestvlekken en scherp de scharen. Zo ben jij écht helemaal klaar voor een nieuw (bloei)seizoen.

Psst: wil jij toch wat genieten van groen in de winter? Denk dan aan deze exotische planten!