Je tuinhuis beitsen: hoe en waarom?

Je tuinhuis beitsen: hoe en waarom?

Het mooie weer komt er weer aan en dat is de perfecte tijd van het jaar om je tuinhuis te beitsen. Maar waarom is het belangrijk dat je je tuinhuis beitst en wanneer en hoe doe je dit? Dat ga ik je nu vertellen!


Gastblogger Iris is geïnteresseerd in tuinen en alles wat daarbij komt kijken. Ze heeft een echte liefde voor houtproducten in de tuin. Ze schrijft hier dan ook graag over. In haar vrije tijd is ze veel bezig in haar tuin en gaat ze graag hardlopen in het bos.

Ontdek alle gastblogs op Homeproved of meld je zelf aan om te bloggen!


Wat is beits?

Beits is een middel om hout buiten te beschermen. Beits beschermt het hout tegen de weeromstandigheden, zoals wind, water en zon. Het reguleert vocht en zorgt als het ware voor een beschermlaag. Het grote voordeel van beits ten opzichte van verf is dat er geen grondverf nodig is, en dat scheelt weer werk!

Waarom een tuinhuis beitsen?

Heel simpel gezegd: voor het behoud van je tuinhuis. Goed onderhoud is erg belangrijk om te voorkomen dat je tuinhuis na verloop van de tijd aangetast wordt door het weer. Als je niet op tijd je tuinhuis beitst, kan op plekken waar de beitslaag dunner, zwakker of versleten is vocht doordringen in het hout. Hierdoor kan het hout gebreken gaan vertonen.

Wanneer moet je je tuinhuis beitsen?

Heb je een tuinhuis in onbehandeld hout? Dan is het aan te raden dat je je tuinhuis behandelt met beits of verf. De meeste mensen doen dat meteen na de plaatsing. Dat kan, maar is beter als je beitst voordat je hem gaat monteren, want eenmaal gemonteerd kun je niet overal makkelijk bij.

Afhankelijk van de beits hoef je het hout 3 tot 5 jaar niet opnieuw te behandelen. Het wordt wel aangeraden om elk jaar toch even te kijken of de laag nog goed beschermd. Inspecteer met name de hoeken en randen, want deze zijn het meest gevoelig.

Stappenplan

Wat ben je nodig?

  • Beits
  • Kwast en/of roller
  • Schuurmachine
  • Schuurpapier
  • Houtrotvuller (bij dekkende beits) of kneedbaar hout (bij transparante beits)
  • Plamuurmes

Voordat je begint zul je een keuze moeten maken tussen transparante beits of dekkende beits. Wil je de houtnerf blijven zien? Kies dan voor transparante beits. Wil je je tuinhuis een kleur naar keuze geven? Kies dan voor dekkende beits.

Stap 1: Een goed begin is het halve werk

Beginnen bij het begin. Verwijder het hang- en sluitwerk van de deuren en dek en/of plak het glas af. Nieuw hout? Ontvet het hout en schuur het lichtelijk op.

Is het hout verweerd? Reinig met bijvoorbeeld tuinmeubelreiniger en een harde borstel. Spoel het hout af met water. Ga er nu overheen met een zachte borstel om schoon te maken. Laat het hout 24 uur drogen. Is het hout droog? Dan kun je het schuren.

Heb je scheuren of gaten in het hout? Werk deze dan eerst netjes bij. Als je gaat voor transparante beits dan kun je het beste gebruik maken van kneedbaar hout. Ga je voor dekkende beits? Kies dan voor houtrotvuller.

Stap 2: Breng de beits aan

Breng de beits aan. Schilder altijd mee met de nerf en zorg dat je druppels wegveegt. Laat de beits 24 uur drogen.

Stap 3: Nogmaals

Schuur het hout lichtjes op met fijn schuurpapier. Breng vervolgens de tweede laag beits aan.

Stap 4: Nog één keertje

Heb je nieuw en onbehandeld hout? Dan kun je het best nog een derde laag aanbrengen.

Gefeliciteerd! Je tuinhuis kan er weer tegenaan voor de komende tijd.

12/05/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?