Een tuin aanleggen op zijn Engels of zijn Frans?

Een tuin aanleggen op zijn Engels of zijn Frans?
Heb je nog geen idee hoe je je tuin wilt aanleggen? Dat is perfect normaal, want er zijn dan ook een heleboel opties om te overwegen. Daarom kan het helpen om op een heel breed niveau vast na te denken over twee tegenhangers: de Engelse en de Franse tuin. Waarschijnlijk voel je al snel aan welke stijl beter bij je past.

Franse tuin aanleggen: strak en symmetrisch

Het bekendste voorbeeld van een Franse tuin (of baroktuin) is natuurlijk Versailles. Maar eigenlijk kent de stijl zijn oorsprong in het zestiende-eeuwse Italië. Met decoratieve buxuspatronen en symmetrische paden wordt de natuur volledig naar de hand van de mens gezet. Chique standbeelden, statige fonteinen, vijvers en zuilengalerijen maken het plaatje compleet. In de Franse tuin vindt ook de zogenaamde parterre zijn oorsprong: een bloemperk omkaderd door buxushagen. Zo klinkt het natuurlijk alsof een Franse tuin enkel bij een pompeus paleis past, maar dat hoeft niet! Je kan een Franse tuin perfect aanleggen met de materialen en de grond die je tot je beschikking hebt, zolang je de volgende basisideeën maar in gedachten houdt:
  • Symmetrie met een centrale as.
  • Artistieke elementen zoals beeldhouwwerken, prieeltjes, fonteinen, zuilen, etc.
  • Allerlei gebladerte dat zorgvuldig in vorm wordt gesnoeid.

Een tuin aanleggen op zijn Engels of zijn Frans?Engelse tuin aanleggen: natuurlijk en romantisch

Is zo’n kunstmatige tuin toch niet echt je ding? Je bent niet de enige: in de achttiende eeuw kwam de Engelse tuin in de mode. Dat type tuin probeert, in tegenstelling tot de Frans tuin, juist zoveel mogelijk de natuur na te bootsen. De symmetrie van de Franse tuin wordt vervangen door allerlei bochtjes die de wandelaar meenemen naar verrassende plekken. Je vindt er geen fonteintjes maar watervallen, geen strak gesnoeide buxussen maar weelderige bomen en struiken die lekker hun ding mogen doen. Een weide met wilde bloemen maakt een Engelse tuin helemaal af. Hieronder nog wat tips om een eigen Engelse tuin aan te leggen:
  • Een grasveld op een heuvelachtig terrein met hier en daar een paar bomen vormt een goede basis voor een Engelse tuin.
  • Hou het eenvoudig: sobere decoratie past beter in een Engelse tuin dan allerlei statige en pompeuze beeldhouwwerken.
  • Een groot voordeel van een Engelse tuin is dat het niet zo erg is als je even vergeet onkruid te wieden!