Praktische tuin tips voor de maand juli

Praktische tuin tips voor de maand juli
Het is hartje zomer en de bloemen kleuren en geuren. Door het warme weer is het heerlijk en gezellig om in de buitenlucht te eten. Stilaan komt het vrije vakantiegevoel opzetten... Stel je voor dat je een paar weken niet hoeft te werken. Misschien wil je wel een vakantieland bezoeken of heerlijk thuis in de hangmat een boekje lezen. Onthou wel dat de beplanting in je moestuin door warmte en droogte veel water nodig heeft. Na elke frisse douche kan de beplanting zich opnieuw herstellen en verder bloeien. Hieronder geven we enkele tuin tips voor het de tuin en het onderhoud in juli.

De moestuin onderhouden in juli

  • Deze maand kunnen verschillende soorten kruiden, zoals dille, peterselie en tijm geoogst worden. Handig: na het oogsten kunnen ze gedroogd of nog handiger: ingevroren worden.
  • Bij vochtig weer kunnen pompoenen gaan rotten. Leg ze dus op wat stro, zodat ze niet in contact komen met de natte ondergrond.
  • Start met het oogsten van de uien als de bladstengels beginnen te verdrogen. Breek de stengels en leg ze plat op de grond. Bind ze dan bij elkaar en hang ze in de wind zodat ze verder kunnen drogen.
Square Foot Gardening - een moestuin aanleggen op een vierkante meter Een originele moestuin aanleggen? Denk dan eens aan Square Foot Gardening!

Onderhoud van uw gazon in juli

  • Maai het gras in de maand juli zeker niet te kort om felle verbranding door de zon te voorkomen. Het gras knippen tot op een hoogte van 3 tot 5 centimeter is uitstekend voor de huidige weersomstandigheden.
  • De grasresten van het maaien kunnen in de gazonkant worden gestrooid. Zo wordt de grond vochtig gehouden. Dit zorgt er ook voor dat onkruid weinig ruimte heeft om te groeien.
  • Sproei in de vroege ochtend of in de namiddag. De reden: waterdruppels werken namelijk zoals een vergrootglas. Door de zon ontstaan er brandplekken op het gazon en op de beplanting.
Je dient best ook maandelijks het gazon te bemesten. Probeer dit steeds te doen wanneer er een regenbui op komst is. Zo kan de mest goed inwerken in de bodem.

Onderhoud van de vijver in juli

Wil je meer dieren bij de vijver? Zorg dan voor een steen aan de zonnige kant van de vijver. Kikkers bijvoorbeeld, of andere koudbloedige dieren moeten zich dagelijks opwarmen en zullen dus op de steen gaan zitten. Ook vlinders maken maar al te graag gebruik van een warme steen. En door de hogere watertemperaturen hebben vissen ook meer nood aan voedsel. Voed hen daarom rijkelijk, met regenwormen en voorgekweekte sla. Waterlelies die zijn uitgebloeid, knip je beter weg, zodat er nieuwe planten zich kunnen ontwikkelen. Knippen helpt ook tegen de larven van de leliekever. Die tast tijdens de zomerperiode de bladeren van binnen aan.