Mulchen, voor een optimaal gazon onderhoud

Gras maaien: wat doe je met de resten gemaaid gras? Je doet het op de composthoop, je brengt het naar de groencontainer… of je herbruikt het tijdens het gazon onderhoud om jouw gazon te voeden en de kwaliteit van het gras te verbeteren! Dat recycleren heeft ook een naam: het is mulchen.

Wat is mulchen?

Mulchen betekent de bodem bedekken met een laag organisch materiaal. Dit principe kan je ook op jouw gazon toepassen. Om de natuurlijke werking van jouw gazon te stimuleren, kan je dan gemaaid gras verpulveren en opnieuw over het grasperk uitspreiden. De grasdeeltjes worden zo gecomposteerd en vervolgens door het gras opgenomen. Het principe is eigenlijk heel natuurlijk: heb jij al vaak een volledig onbedekte bodem gezien in de vrije natuur?

Waarom mulchen?

Het toepassen van mulching tijdens het gazon onderhoud bevordert de kwaliteit van jouw gras. Een overzicht van de vele voordelen van mulchen:

  • De mulchlaag is als een soort natuurlijke meststof die de gazon voedt. Jouw gazon krijgt op die manier kostbare hoeveelheden organische voedingsstoffen.
  • Het grasmaaisel op jouw gazon stimuleert het bodemleven onder jouw gras. De maairesten trekken goede schimmels en bacteriën aan die de mulchlaag afbreken. Ook wormen, duizendpoten en pissebedden komen op de maairesten af. Zij nemen de voedingsstoffen mee de grond in en maken diepe gangen die zorgen voor een goede waterafvoer bij zware regenval. Het resultaat is dus een vochthoudende, luchtige grond. Zo wordt jouw bodemstructuur verbeterd en worden er optimale omstandigheden voor jouw gras gecreëerd.
  • De maairesten werken als een soort beschermingslaag voor jouw gras. De groei van onkruid wordt afgeremd. Jouw gazon is beschermd tegen felle zon, zware regenval, uitdrogende wind, vorst en grote temperatuurverschillen, want de mulchlaag houdt de bodem vochtig.
  • Je zal minder onderhoud hebben aan jouw gazon als je een mulchlaag aanbrengt. Je moet de maairesten namelijk niet meer opruimen, je zal minder onkruid moeten wieden en jouw grasperk minder gieten en bemesten.

Wanneer mulchen?

Je kan het ganse jaar door mulchen. In de zomer zal je door mulchen jouw gazon minder moeten gieten, in de lente kan je met mulchen dan weer onkruid vermijden. Let wel dat jouw gras niet langer is dan 3 tot 4 centimeter en controleer ook of de mulchlaag wel goed droog is, want alleen dan zal je het gemaaid gras goed kunnen verdelen.

Grasmaaier mulching

Heb je minder tijd voor de tuin? Dan kan je een grasmaaier met een speciale mulchfunctie kopen. Sommige grasmachines hebben een speciaal inzetstuk, anderen hebben dan weer een ingebouwde mulchfunctie. Deze mulch grasmaaiers gebruik je op dezelfde manier als de gewone grasmachine, maar het grasmaaisel blijft langer in de maaikast van de machine. De grasresten worden herhaaldelijk vermalen en uiteindelijk over de gazon verspreid.

 

15/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?