Maak in je moestuin plaats voor eetbare bloemen!

Maak in je moestuin plaats voor eetbare bloemen!

Bloemen zijn mooi om naar te kijken, heerlijk om aan te ruiken… en smakelijk om in je mond te stoppen! Wist je dat je sommige bloemen kunt eten? Zelfs zonder uitgesproken smaak fleuren ze je gerecht helemaal op. We geven je een lijstje van eetbare bloemen die je zelf in je moestuin kunt kweken.

Eetbare bloemen

De kans is groot dat je al wat eetbare bloemen in je (moes)tuin hebt staan:

  • Madeliefje (bellis perennis): zonde om dit onkruidplantje weg te maaien, want madeliefjes kun je gebruiken als garnering op desserts. Ook zijn ze geschikt om te konfijten.
  • Lavendel (lavandula): ruikt niet alleen heerlijk, maar is ook nog eens heerlijk om op te eten! Deze plant wordt gebruikt om allerlei producten op smaak te brengen, zoals kaas, wortelen, tomaten, … Je kunt er ook lavendelthee van zetten.
  • Oost-Indische kers (tropaeolum majus): eigenlijk is heel deze plant te gebruiken, want naast de bloemen zijn ook de zaden en de bladeren De bloemen hebben een kruidige smaak (een beetje als radijs), terwijl de smaak van de bladeren ook wel vergeleken wordt met tuinkers.
  • Zonnebloem (helianthus annuus): bij de zonnebloem denk je vast meteen aan de zaadjes, maar ook deze plant kun je in zijn geheel opeten. De smaak van de bloemblaadjes is niet zo sterk, maar ze zijn bijvoorbeeld wel prima geschikt om allerlei salades van kleur te voorzien.
  • Viooltjes (viola): in principe zijn alle viooltjes eetbaar. Lekker op de boterham, in salades of op gebak. Je kunt ze ook invriezen in ijsblokjes voor een feestelijk effect in je drankje!

Als je de smaak te pakken hebt, kun je op zoek gaan naar nog tal van andere bloemen om te eten. Zo zijn de bloemen van bieslook, rozemarijn, courgette, rucola, kamille, komkommerkruid, … ook allemaal geschikt voor consumptie. Mmm!

Woord van waarschuwing

Tot slot nog een woordje van waarschuwing: natuurlijk moet je nu niet zomaar je tuin instappen om aan de eerste de beste plant te gaan knabbelen. Net zoals niet alle paddenstoelen geschikt zijn voor consumptie, zijn bepaalde bloemen absoluut geen pretje om in je maag te krijgen. Twijfel je? Zoek dan eerst even op welke bloemen er precies eetbaar zijn. Bloemen van tomatenplanten, narcissen, rododendrons of lobelia’s zijn bijvoorbeeld giftig. Ook eet je beter geen bloemen die werden bespoten met bestrijdingsmiddelen, of die zijn aangetast door ziektes of plagen.

31/08/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

S
Sira

Ja ik raad het echt iedereen aan. Het is echt super leuk om te doen en uiteindelijk kan je eten uit je eigen tuin :D hoe leuk is dat?