Meimaand grasmaand: gazon onderhouden in 1-2-3

grasmaaier close-up op gras

Wist je dat… mei de ideale maand is om je gras te verzorgen? En zeg nu zelf: hoewel je soms misschien denkt dat ‘gras maar gras’ is, kan het je tuin echt wel maken of kraken! Je gazon onderhouden zodat zelfs Harry van Harry & Olga jaloers wordt op jouw tuin? Een makkie dankzij deze tips!

Gazon onderhouden door te sproeien en bemesten

Vooraleer je je gazon kunt verzorgen, moet er uiteraard eerst gras zìjn. Gelukkig groeit dat erg snel tijdens de maand mei, vooral dankzij de hoge luchtvochtigheid en de hogere temperaturen. Is het toch wat droger buiten? Geen zorgen, dan sproei je gewoon even bij. Dat doe je het best aan het begin van de dag met goed veel water: zo profiteren de grassprieten de hele dag van al dat vocht.

close-up grassprieten
Door goed te sproeien en bemesten, krijg je een mooie, volle gazon!

Hier en daar last van kale plekken? Dan moet je, naast sproeien, ook nog eens bemesten. Strooi bij regenweer wat grasmestkorrels en je hebt in geen tijd een mooie, volle gazon!

Gras maaien als belangrijkste taak

In mei groeit je gras dus erg snel. Je gazon onderhouden kan daardoor alleen maar door minstens tweemaal per week het gras te maaien. Waarom? Niet alleen zodat je gazon er mooi bijligt, ook zodat onkruid dan geen kans krijgt om zich te verspreiden. Je maait het immers mee weg, waardoor het niet kan groeien.

gazon onderhouden: grasmaaier
Opgelet: maai het gras niet té kort!

Maai je het voor het eerst sinds de winter? Zorg er dan voor dat de lengte zeker nog even lang genoeg blijft, anders gaat je gras misschien kapot. Begin bijvoorbeeld met een lengte van 4,5 centimeter en daal zo week na week af tot 3 centimeter. Korter dan dat moet je sowieso niet gaan, anders heb je meer kans op mos!

Tip: Kies zeker de juiste soort grasmaaier, geschikt voor jouw tuin!

Gazon onderhouden = onkruid wieden

Ondanks dat vele maaien toch onkruid op je gazon? Tijd om dat te wieden! Hoe sneller je daarmee begint, hoe kleiner het onkruid is en hoe gemakkelijker je het verwijdert. Steek het uit of gebruik een krachtig onkruidbestrijdingsmiddel om van die ongewenste begroeiing af te raken!

onkruid wieden met tuingereedschap
Onkruid in je tuin? Wees er snel bij!

Zijkant mooi aflijnen

Heeft de winter je mooie gazon geen goed gedaan en zakt de grond aan de zijkanten wat in? Geen zorgen, je gras staat snel en gemakkelijk weer op een rechte lijn! Volg simpelweg deze stappen:

  • Span met een koord een rechte lijn van de voorkant tot de achterkant van je tuin.
  • Neem je gazonafboorder erbij. Dat ziet eruit als een half maantje op een stok.
  • Steek de graskant af. Zo blijft je gras mooi recht en zal die niet ongewenst naar de andere bloemen toe groeien.
Gras onderhoud door afsteken

Zo, je gazon onderhouden in de maand mei, is heus niet zo moeilijk. Toch nog wat hulp nodig? Schakel dan zeker een ervaren tuinman in!

perfect onderhouden gazon
01/05/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?