Kunstgras leggen - een praktisch stappenplan

Kunstgras leggen - een praktisch stappenplan
Met de zomer voor de deur, is het hoog tijd om weer eens wat aandacht aan uw tuin te besteden. Ziet jouw gazon er ook zo slecht uit? Vol molshopen, mos en bruine plekken? Overweeg dan eens om kunstgras te leggen. Kunstgras ziet er altijd mooi uit en vraagt praktisch geen onderhoud. Dat bespaart veel tijd én geld. Onlangs vertelden we je al wat meer over kunstgras kopen en de daarbijhorende clichés en feiten. Vandaag tonen we je hoe kunstgras gelegd wordt. Je kan er voor kiezen om het kunstgras te laten leggen door een professional, maar je kan het ook gewoon zelf doen. Wij hebben hiervoor een handig stappenplan opgesteld...

Stap 1: Zorg voor de juiste omstandigheden

Kunstgras leggen lijkt wel wat op het leggen van echt gras. Ook voor het leggen van kunstgras is het belangrijk dat de omstandigheden gunstig zijn. Zo moet er voldoende afwatering zijn, moet de ondergrond drukvast en waterdoorlatend zijn en dient de buitentemperatuur bij voorkeur tussen de 15 en 25°C te zijn. Wat kouder mag ook, maar liever niet kouder dan 5°C. Zorg daarnaast dat u alle benodigdheden bij de hand hebt. Handige gereedschappen zijn: kunstgraslijm, rolmaat, Stanley-mes met haakmesjes, lijmband, lijmkam en eventueel een kitpistool.

Stap 2: Verzorg de basis

Voor een mooi recht gazon, brengt u eerst ongeveer 5 tot 10 centimeter ophoogzand aan op het vlak waar het gras komt te liggen. Tril dit goed af met behulp van een trilplaat en controleer met een waterpas of het zandbed vlak is. Zorg voor ongeveer 1 tot 1,5 centimeter afschot per lopende meter en plaats een stabiliserend gronddoek. Dit gronddoek moet aansluiten op de bestrating. Uiteraard moeten ook de maten juist zijn. Kunstgras &  grasmatten zelf leggen - ontdek ons stappenplan

Stap 3: Plaats het kunstgras

Het plaatsen van het gras is de grootste uitdaging. Hiervoor geldt hetzelfde als bijvoorbeeld bij het plaatsen van vloerbedekking: denk eerst goed na, meet en snijd daarna pas. Rol het grasdoek uit en leg het op de juiste plek. Controleer dan of alle maten goed kloppen en er aan alle kanten eventueel wat ruimte over is. Het bijsnijden doet u altijd vanaf de onderzijde. Dit voorkomt dat de grasvezels beschadigd worden. Let erop dat u het mes in de rug van het doek zet en niet in de garen van het gras.

Stap 4: Lijm de banen aan elkaar

De meeste rollen kunstgras worden geleverd op een breedte van 4 meter. Als uw gazon breder is dan 4 meter, dan moeten er verschillende banen aan elkaar gelijmd worden. Verwijder hiervoor eerst een aantal poolrijen. Dit zijn de rijen die vanaf de achterkant zichtbaar zijn. Controleer vanaf de achterkant of - als u de banen tegen elkaar legt - de afstand tussen de poolrijen over de gehele lengte gelijk blijft. Als dat zo is, kunnen de banen gelijmd worden. Plaats hiervoor de lijmband over de gehele lengte van de naad, onder de twee delen die aan elkaar gelijmd moeten worden. Gebruik nu kit of lijm om de band in te smeren. Klap vervolgens de beide banen kunstgras voorzichtig naar elkaar toe, om ze te sluiten alsof het een rits is. Leg wat lichte druk op de naad, zodat de lijmverbinding helemaal perfect wordt uitgevoerd.

Stap 5: Oefen geduld uit

Nadat het kunstgras gelegd is, is het belangrijk om nog even te wachten voor u het gaat uittesten. Laat uw gazon ongeveer 24 uur met rust. De naden kunnen dan goed drogen en zorgen voor een optimale uitstraling. Let op: zorg ook dat huisdieren van het gazon blijven; die kunnen de naden namelijk ook beschadigen! Veel plezier met uw stralende tuin!